Categoria: Estudis i projectes

Comparativa entre la predicció de risc de recurrència en pacients de càncer de mama usant mostres quirúrgiques i de biòpsia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'una comparativa d'expressió gènica entre la biòpsia prequirúrgica i les mostres quirúrgiques. També hi han participat el Providence Saint John's Health Center i el Providence Saint Joseph Health.

Diego M. MarzeseMiquel Ensenyat Mendez, investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Is the 21-Gene Recurrence Score on Core Needle Biopsy Equivalent to Surgical Specimen in Early-Stage Breast Cancer? A Comparison of Gene Expression Between Paired Core Needle Biopsy and Surgical Specimens" a la revista Annals of Surgical Oncology.

Les proves moleculars en les mostres quirúrgiques prediuen el risc de recurrència de la malaltia i el benefici de la quimioteràpia adjuvant en el càncer de mama en estadi inicial amb receptors hormonals positius (HR+) i receptor del factor de creixement epidèrmic humà 2 negatiu (HER2-). La realització de proves en biòpsies de nucli s'ha convertit en una pràctica habitual malgrat les escasses proves de concordança entre les mostres de nucli i les quirúrgiques. Actualment, una de les proves més utilitzades és Oncotype DX, que analitza l'expressió de 21 gens per a obtenir una puntuació de recurrència (RS) de les pacients amb càncer de mama HR+/HER2. En aquest estudi s'han utilitzat mostres aparellades de biòpsia i de cirurgia per a comparar la potencial aplicació d'aquest mètode en tots dos tipus de mostra.

Es van avaluar 80 pacients amb càncer de mama HR+/HER2 a partir de dos conjunts de dades d'expressió gènica disponibles públicament (GSE73235, GSE76728) amb mostres de biòpsia i cirurgia aparellades, de pacients que no havien rebut teràpia sistèmica neoadjuvant. Es va comparar l'expressió dels 21 gens en tots dos tipus de mostra, i es va calcular la RS en tots dos casos, d'acord amb els criteris aplicats habitualment en oncologia clínica. L'índex de concordança i l'estadístic kappa, es van utilitzar per a avaluar la concordança entre les RS de les mostres aparellades.

Els nivells d'expressió gènica del RS en mostres de biòpsia i cirurgia van mostrar una alta correlació entre espècimens aparellats, avalant així la possibilitat d'aplicar la prova Oncotype DX a partir de dades de biòpsia. Això permetrà als oncòlegs poder obtenir informació sobre la necessitat de les pacients de rebre quimioteràpia abans de realitzar la cirurgia i així millorar el seguiment d'aquestes pacients.

Referència de l'article
Orozco JIJ, Chang S-C, Matsuba C, Ensenyat-Mendez M, Grunkemeier GL, Marzese DM, et al. Is the 21-Gene Recurrence Score on Core Needle Biopsy Equivalent to Surgical Specimen in Early-Stage Breast Cancer? A Comparison of Gene Expression Between Paired Core Needle Biopsy and Surgical Specimens. Ann Surg Oncol. 2021. doi: 10.1245/s10434-021-10457-5. PubMed PMID: 34244898.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]