Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Com la primera ona de l'epidèmia per la COVID-19 a Espanya es va associar amb introduccions primerenques i ràpida propagació d'una variant genètica dominant

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia i la Unitat d'Investigació de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitàri Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre com la primera ona de l'epidèmia per la COVID-19 a Espanya es va associar amb introduccions primerenques i ràpida propagació d'una variant genètica dominant. També hi han participat diferents centres espanyols.

Carla López-Causapé i Antonio Oliver, microbiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "The first wave of the COVID-19 epidemic in Spain was associated with early introductions and fast spread of a dominating genetic variant" a la revista Nature Genetics.

La pandèmia pel coronavirus 2019 (COVID-19) va afectar el món radicalment des de 2020. Espanya va ser un dels països europeus amb una de les incidències més altes durant la primera ona. Com a part d'un consorci per monitorar i estudiar l'evolució de l'epidèmia, es varen seqüenciar 2.170 mostres, diagnosticades majoritàriament abans de les mesures de confinament. Aquí, s'identifiquen almenys 500 introduccions d'uns recursos múltiples internacionals i documentats l'increment primerenc de dos clades epidèmics dominants espanyols (SECs), probablement amplificats pels esdeveniments propagadors. Ambdós SECs estaven estretament relacionats amb les variants asiàtiques del SARS-CoV-2 i es varen estendre amplament per Espanya. Es va inferir una reducció substancial en el nombre reproductiu efectiu d'ambdós SECs a causa de les intervencions de salut pública (Re < 1), també reflectida en la substitució dels SECs per una nova variant durant l'estiu de 2020. En resum, es revela una notable diferència en la composició genètica inicial del SARS-CoV-2 en Espanya en comparació amb altres països europeus i es mostren proves que recolzen l'eficàcia de les mesures de bloqueig per controlar la propagació del virus, fins i tot per a les variants genètiques més exitoses.

Referència de l'article
López MG, Chiner-Oms Á, García de Viedma D, Ruiz-Rodriguez P, Bracho MA, Cancino-Muñoz I, et al. The first wave of the COVID-19 epidemic in Spain was associated with early introductions and fast spread of a dominating genetic variant. Nat Genet. Sep 2021. doi: 10.1038/s41588-021-00936-6. PubMed PMID: 34594042.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: TheDigitalArtist / COVID 19 / CC0 Public Domain]