Categoria: Estudis i projectes

Símptomes, comorbiditat i estat funcionals dels pacients amb malaltia renal crònica estadi 5 en el maneig renal conservador

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Equip de Suport i Cures Pal·liatives de l'Hospital de Manacor han publicat un article sobre els símptomes, comorbilitat i estat funcionals dels pacients amb malaltia renal crònica estadi 5 en el maneig renal conservador. També hi ha participat la Universidad de Málaga.

Juan P. Leiva-Santos, metge responsable de l'Equip de Suport i Cures Pal·liatives de l'Hospital de Manacor, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Síntomas, comorbilidad y estado funcional de los pacientes con enfermedad renal crónica estadio 5 en manejo renal conservador" a la revista Enfermería Global.

L'objectiu era determinar la prevalença de la Malaltia Renal Crònica estadi 5 en maneig renal conservador i analitzar la seva associació amb la comorbiditat i l'estat funcional. Es va realitzar un estudi descriptiu correlacional, de tall transversal. Per a l'avaluació dels símptomes es va utilitzar la versió espanyola modificada de la Palliative care Outcome Scale-Symptoms Renal. La comorbiditat va ser avaluada amb l'índex de comorbiditat de Charlson modificat. Per a l'avaluació de l'estat funcional i grau de dependència es va fer servir l'índex de Barthel. Els pacients amb Malaltia Renal Crònica estadi 5 en maneig renal conservador pateixen una elevada càrrega de símptomes. La debilitat és un símptoma més freqüent en aquesta població. La càrrega simptomàtica es va associar amb el deteriorament de l'estat funcional. Futurs estudis sobre l'impacte dels símptomes en aquests pacients, així com les intervencions necessàries per al seu òptim maneig haurien de ser considerats.

Referència de l'article
Gutiérrez Sánchez D, Leiva-Santos JP. Síntomas, comorbilidad y estado funcional de los pacientes con enfermedad renal crónica estadio 5 en manejo renal conservador. Enfermería Glob. 2021 Jul 2;20(3):33–54. doi: 10.6018/eglobal.449531.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]