Categoria: Estudis i projectes

La ingesta de sucres simples i la incidència de càncer, la mortalitat per càncer i la mortalitat per totes les causes: Un estudi de cohort de l'assaig PREDIMED

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), ha participat en la publicació d'un estudi de cohorts sobre les associacions entre la ingesta de sucres simples i la incidència de càncer, la mortalitat per càncer i la mortalitat total.

Miquel Fiol Sala, investigador emèrit del grup de CIBEROBN, de l'Hospital Universitari Son Espases, inscrit a l'Àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'IdISBa, ha participat en la publicació d'un estudi de cohorts amb el títol "Simple sugar intake and cancer incidence, cancer mortality and all-cause mortality: A cohort study from the PREDIMED trial", a la revista Clinical Nutrition.

L'objectiu de l'estudi era examinar les associacions entre la ingesta de sucres simples i la incidència de càncer, la mortalitat per càncer i la mortalitat total, en un estudi de cohorts prospectiu basat en l'assaig PREDIMED, elaborat entre 2003 i 2010.

Els participants foren individus d'edat avançada amb un elevat risc cardiovascular. Les exposicions varen ser el sucre total, la glucosa i la fructosa de fonts sòlides o líquides, i la fructosa de la fruita i del suc de fruita 100%. La incidència del càncer va ser el resultat primari; la mortalitat per càncer i la mortalitat per totes les causes varen ser els resultats secundaris. Es varen utilitzar models de risc proporcional de Cox ajustats per variables i dependents del temps.

De 7447 individus inscrits, se'n varen incloure 7056 (94,7%) (57,6% dones, amb una edat de 67,0 ± 6,2 anys). Varen registrar-se 534 càncers incidents amb 152 morts per càncer i 409 morts per totes les causes després d'una mitjana de seguiment de sis anys. La ingesta de sucres simples en forma sòlida no estava relacionada amb els resultats. Es va trobar una major incidència de càncer per cada augment de 5 g/dia en la ingesta de sucres líquids, amb un HR ajustat per variables múltiples d'1,08 (IC del 95%, 1,03-1,13) pel sucre líquid total, 1,19 (IC del 95%, 1,07-1,31) per a la glucosa líquida, 1,14 (IC del 95%, 1,05-1,23) per a la fructosa líquida i 1,39 (IC del 95% 1,10-1,74) per a la fructosa del suc de fruita. La mortalitat per càncer i per totes les causes va augmentar en una mesura similar amb la ingesta de tots els sucres de forma líquida. En els models categòrics, el risc de càncer es relacionava amb la dosi per a tots els sucres líquids.

L'estudi conclou que la ingesta de sucres simples en begudes i sucs de fruita es va associar amb un major risc d'incidència i mortalitat per càncer en general i per totes les causes. Això suggereix que les begudes ensucrades són un factor de risc modificable pel càncer i la mortalitat per totes les causes. 

Referència de l'article
Laguna JC, Alegret M, Cofán M, Sánchez-Tainta A, Díaz-López A, Martínez-González MA, et al. Simple sugar intake and cancer incidence, cancer mortality and all-cause mortality: A cohort study from the PREDIMED trial. Clin Nutr. octubre 2021;40(10):5269-77. doi: 10.1016/j.clnu.2021.07.031. PubMed PMID: 34536637.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent / CC BY-NC-SA 4.0]