Categoria: Estudis i projectes

Tractament de l’anèmia de la insuficiència renal amb estabilitzadors del factor induït per la hipòxia (HIF) via oral

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha participat a l’assaig clínic fase III ASCEND-D. L’estudi, desenvolupat durant 5 anys, aplica els coneixements reconeguts amb el Premi Nobel de Medicina l’any 2019, que descriuen com les cèl·lules detecten la disponibilitat d’oxigen tissular i s’hi adapten regulant la formació d’eritròcits.

El Dr. Joan Gascó, professor de Nefrologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup d’Investigació en Malalties Nefro-urològiques de l’IdISBa, i les coordinadores de l’estudi, les Infermeres Teresa Bonnín i Mar Castillo, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Daprodustat for the Treatment of Anemia in Patients Undergoing Dialysis", a la revista New England Journal of Medicine.

La regulació genètica de la producció d’eritropoetina (EPO) s’activa via un dímer alfa/beta del HIF (factor induït per la hipòxia). El HIF-alfa és enviat al seu catabolisme, reduint la seva activitat, mitjançant l’enzim prolil hidroxilasa (PHI) en presència d’oxigen. En situacions d’hipòxia tissular augmenta l’activitat del HIF i aquest activa el gen de l’EPO amb augment de la massa eritrocitària.800px HIF Nobel Prize Physiology Medicine 2019 Hegasy ENG

La inhibició farmacològica de la PHI via oral, en aquest assaig clínic amb daprodustat, actua estabilitzant el HIF i augmentant la seva activitat promotora del gen de l’EPO.

L’estudi conclou que l’ús de l’estabilitzador del HIF daprodustat via oral, per al tractament de l’anèmia renal en pacients amb malaltia renal crònica en tractament amb diàlisi, mostra no inferioritat respecte als agents estimuladors de l’eritropoesi (ESA) estàndards en relació amb el control de l’anèmia, els resultats cardiovasculars i les anàlisis primàries de seguretat.

Referència de l'article
Singh AK, Carroll K, Perkovic V, Solomon S, Jha V, Johansen KL, Lopes RD, Macdougall IC, Obrador GT, Waikar SS, Wanner C, Wheeler DC, Więcek A, Blackorby A, Cizman B, Cobitz AR, Davies R, Dole J, Kler L, Meadowcroft AM, Zhu X, McMurray JJV; ASCEND-D Study Group. Daprodustat for the Treatment of Anemia in Patients Undergoing Dialysis. N Engl J Med. 2021 Nov 5. doi: 10.1056/NEJMoa2113379. PubMed PMID: 34739194.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]