Categoria: Estudis i projectes

Efecte de l'exercici aeròbic a l'aigua durant l'embaràs sobre l'ús de l'epidural i el dolor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els CS Martí Serra, CS Sóller, CS Rafal Nou, CS Sta Maria, CS Can Pastilla, CS Son Ferriol i la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca (GAPM) han participat en un estudi sobre la relació entre l'exercici aeròbic aquàtic durant l'embaràs i l'ús de l'analgèsia epidural i la percepció del dolor durant el part.

María Del Carmen Carrascosa, del CS Son Ferriol i de la la GAPM, Araceli Navas de la GAPM, Catalina Artigues, del CS Martí Serra i de la la GAPM, Silvia Ortas de la GAPM, Elena Portells de la GAPM, Aina Soler i Alfonso Leiva, de la Unitat d'Investigació de la GAPM, han participat en la publicació de l'article amb el títol: "Effect of aerobic water exercise during pregnancy on epidural use and pain: A multi-centre, randomised, controlled trial", a la revista Midwifery.

Els beneficis físics i psicològics de l'exercici durant l'embaràs estan ben establerts. No obstant això, l'impacte de l'exercici sobre el dolor durant el part i l'ús de l'analgèsia epidural ha estat explorat en menor mesura.

L'objectiu principal d'aquest estudi va ser analitzar l'eficàcia i la seguretat de l'exercici aeròbic moderat en l'aigua per part de les dones embarassades sobre l'ús posterior de l'analgèsia epidural durant el part, la inducció del part, el mode de part i la percepció del dolor.

L'estudi va consistir en un assaig multicèntric, paral·lel, aleatori, cegat per a l'avaluador i controlat en un entorn d'atenció primària, i es fa dur a terme amb dones de la zona del sector migjorn que varen parir a l'Hospital Universitari Son Llàtzer. Les participants han estat dones embarassades (de 14 a 40 setmanes de gestació) amb baix risc de complicacions.

Varen assignar-se aleatòriament 320 dones embarassades a dos grups: les que varen practicar exercici aeròbic aquàtic moderat amb l'atenció prenatal habitual, i les que només varen rebre l'atenció prenatal habitual. El ginecòleg, l'anestesista i la comare que assistiren a les dones durant el part no coneixien l'assignació dels grups. 

El resultat principal era l'ús d'analgèsia epidural durant el part. Altres resultats eren l'ús d'analgèsia epidural abans dels 6 cm de dilatació cervical, dolor de part, tipus de part, temps de treball de part actiu, episiotomia o esquinçament perineal i inducció del part.

El programa d'exercicis no va afectar l'ús d'analgèsia epidural, al part vaginal o a la cesària. Les dones del grup d'exercici varen informar de menys dolor durant el part. Els dos grups (exercici aeròbic aquàtic moderat versus atenció prenatal habitual) no varen mostrar diferències significatives en els esdeveniments adversos materns o neonatals.

L'estudi conclou que l'exercici aeròbic aquàtic durant l'embaràs no va afectar sobre l'ús de l'analgèsia epidural durant el part, però la percepció del dolor va ser menor després de l'exercici aquàtic en comparació amb l'atenció habitual en l'embaràs. La intervenció va ser segura per a les embarassades i els nounats.

Referència de l'article
Carrascosa M del C, Navas A, Artigues C, Ortas S, Portells E, Soler A, et al. Effect of aerobic water exercise during pregnancy on epidural use and pain: A multi-centre, randomised, controlled trial. Midwifery. 1 desembre 2021;103:103105. doi: 10.1016/j.midw.2021.103105. PubMed PMID: 34352600.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Catalina Artigues Mascaró]