Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi crítica i propostes de millora sobre el problema del dolor postoperatori

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Anestesiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'una anàlisi crítica i propostes de millora sobre el problema del dolor postoperatori. També hi han participat el Grupo de Trabajo de Dolor Agudo de la Sociedad Española del Dolor, l'Hospital del Mar, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Hospital Clínico Universitario de Valladolid i el Complexo Hospitalario Universitario de Santiago de Compostela.

Hermann Josef Ribera Leclerc, anestesiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "El problema no resuelto del dolor postoperatorio: análisis crítico y propuestas de mejora" a la Revista de la Sociedad Española del Dolor.

Anualment s'ha observat un ascens del 5% en les intervencions quirúrgiques realitzades mundialment, junt amb un increment en la complexitat d'aquestes, així com en les comorbiditats dels pacients.

No obstant això, entre el 30-80% dels pacients experimenten dolor agut postoperatori (DAP) moderat-intens després de les primeres 24 hores de postoperatori, a pesar d'un millor coneixement fisiopatològic, la utilització de noves tècniques i fàrmacs analgèsics, la publicació de noves guies i la creació de les Unitats de Dolor Agut (UDA).

A més, s'ha de tenir present als pacients vulnerables (població pediàtrica, gestants, gent gran, etc.) i als consumidors crònics d'opioides, que habitualment són desviacions dels protocols analgèsics i, per tant, situa en un escenari en el qual el maneig del dolor postoperatori és més difícil i obliga al disseny d'estratègies personalitzades a cada pacient.

S'ha de tenir també present que un inadequat control del DAP pot donar lloc a una cronificació del dolor postoperatori, suposant un autèntic repte terapèutic per a les unitats del dolor crònic, junt amb un deteriorament de la qualitat de vida del pacient a causa de les seves repercussions físiques, psicològiques i econòmiques.

Es pretén fer una anàlisi crítica i proposar punts de millora en la forma en la qual es gestionen actualment el DAP, basant-se en l'evidència científica per a l'obtenció de millors resultats postoperatoris en els pròxims anys.

Referència de l'article
Leclerc HJR, Pérez AM, Tabasco MMM, Herrero MAP, del Río Fernández S, López Pais P. El problema no resuelto del dolor postoperatorio: análisis crítico y propuestas de mejora. Rev la Soc Esp del Dolor. 2021;28. doi: 10.20986/resed.2021.3917/2021.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]