Categoria: Estudis i projectes

Ús de cèlules sanguínies humanes per a analitzar l'impacte de l'obesitat en el metabolisme dels lípids i l'estat metabòlic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE), i el Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR), de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Hospital Universitari Son Espases (HUSE), han publicat un estudi pilot de prova de concepte sobre l’ús d’una fracció de cèl·lules sanguinis, les CMSP, per a analitzar l'impacte de l'obesitat en el metabolisme dels lípids i l'estat metabòlic a humans.

Andrea Costa, Bàrbara ReynésPaula Oliver i Andreu Palou, investigadors del grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE) de la UIBJadwiga Konieczna, Marian Martín, Miquel Fiol Dora Romaguera, investigadors del Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR) de l'Hospital Universitari Son Espases ambdós grups pertanyents a l'IdISBa i al CIBEROBN; han publicat l'article amb el títol "Use of human PBMC to analyse the impact of obesity on lipid metabolism and metabolic status: a proof-of-concept pilot study" a la revista Scientific Reports.

Les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica (CMSP) s'utilitzen àmpliament com a font de biomarcadors en els estudis de nutrició/obesitat perquè reflecteixen els perfils d'expressió gènica dels teixits interns. En aquest estudi pilot de prova de concepte es va analitzar en humans si, com el grup havia suggerit anteriorment en rosegadors, les CMSP podrien ser un teixit substitut per a estudiar l'impacte del sobrepès/obesitat en el metabolisme dels lípids. Es van analitzar gens clau del metabolisme lipídic preseleccionats, basats en els estudis preclínics anteriors del grup, en CMSP de subjectes normoglucèmics amb pes normal (PN) i amb sobrepès-obesitat (SP-OB) abans i després d'un pla de pèrdua de pes de sis mesos. Els nivells d'ARNm dels gens CPT1A, FASN i SREBP-1c a les CMSP van augmentar en el grup SP-OB, d'acord amb el descrit en el fetge i el teixit adipós dels humans amb obesitat. Aquest patró d'expressió alterat es va relacionar amb l'augment de l'adipositat i els primers signes de deterioració metabòlica. Una major pèrdua de pes i/o millora metabòlica com a resultat de la intervenció es va relacionar amb una menor expressió gènica de CPT1A, FASN i SREBP-1c en una anàlisi de regressió lineal d'efectes mixtos ajustats. Així doncs, les CMSP humanes reflecteixen el perfil d'expressió de gens clau del metabolisme lipídic dels teixits involucrats en el manteniment de l'homeòstasi energètica i les alteracions primerenques relacionades amb l'obesitat en els subjectes que es troben en una situació de risc metabòlic. Per altra banda, es necessiten més estudis per a comprendre la utilitat de les CMSP per a l'anàlisi de la recuperació metabòlica en els programes de control del pes corporal.

Referència de l'article
Costa A, Reynés B, Konieczna J, Martín M, Fiol M, Palou A, et al. Use of human PBMC to analyse the impact of obesity on lipid metabolism and metabolic status: a proof-of-concept pilot study. Sci Rep. 2021;11(1). doi: 10.1038/s41598-021-96981-6. PubMed PMID: 34526523.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Travessant el carrer / CC BY-NC-SA 4.0]