Categoria: Estudis i projectes

L'envelliment augmenta la distracció multimodal per sons inesperats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) junt amb el IUNICS i Universitat de les Illes Balears, ha publicat un estudi sobre com l'envelliment augmenta la distracció multimodal per sons inesperats.

Alicia Leiva, Pilar Andrés i Fabrice B R Parmentier, investigadores de l'IdISBa han publicat l'article amb el títol "Aging Increases Cross-Modal Distraction by Unexpected Sounds: Controlling for Response Speed" a la revista frontiers in Aging Neuroscience.

Està ben establert que els sons irrellevants per a la tasca que es desvien d'una seqüència auditiva predictible capten l'atenció i pertorben el rendiment en curs en retardar les respostes en la tasca en curs. En les tasques visuals, s'ha informat d'una major distracció per sons inesperats (distracció per desviació) en adults majors que en joves. No obstant això, els estudis anteriors van basar aquesta conclusió en les comparacions dels temps de resposta (TR) absoluts i no van controlar l'alentiment general que s'observa habitualment en els adults majors. Per tant, segueix sense ser clar si aquesta diferència en la distracció de la desviació entre els dos grups d'edat reflecteix un efecte genuí de l'envelliment o un efecte proporcional de grandària similar en tots dos grups. S'aborda aquesta qüestió utilitzant una mesura proporcional de distracció (MPD) per tornar a analitzar les dades de quatre estudis anteriors i s'utilitza l'estimació bayesiana per a generar estimacions creïbles de la diferència relacionada amb l'edat en la distracció per desviació i la seva grandària de l'efecte. Els resultats van ser inequívocs: els adults majors van mostrar una major distracció per desviació que els adults joves quan es va controlar la velocitat de resposta de referència (en cada estudi individual i en el conjunt de dades combinades). L'estimació bayesiana va revelar un allargament proporcional de la TR per sons inesperats que va ser aproximadament dues vegades major en els adults majors que en els joves (el que correspon a una gran grandària de l'efecte estadístic). Es va fer una anàlisi similar sobre la proporció de respostes correctes (PC) i es van obtenir resultats convergents. Finalment, una anàlisi bayesiana addicional que comparava les dades dels estudis intermodals i unimodals va confirmar l'efecte selectiu de l'envelliment sobre la distracció en els primers i no en els segons. En general, el nostre estudi mostra que els adults majors que fan una tasca de categorització visual mostren una major distracció per sons inesperats que els adults joves i que aquest efecte no és explicable per l'alentiment general relacionat amb l'edat.

Referència de l'article
Leiva A, Andrés P, Parmentier FBR. Aging Increases Cross-Modal Distraction by Unexpected Sounds: Controlling for Response Speed. Front Aging Neurosci. 2021. 15;13. doi: 10.3389/fnagi.2021.733388. PubMed PMID: 34603010.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones / CC BY-NC-SA 4.0]