Categoria: Estudis i projectes

Guia i avanços sobre els determinants de l'obesitat infantil

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i de l'IdISBa, el CIBEROBN, han publicat una guia i avanços sobre els determinants de l'obesitat infantil.

Josep Antoni Tur, investigador del grup NUCOX, ha publicat l'article amb el títol "Guide and advances on childhood obesity determinants: Setting the research agenda" a la revista Obesity Reviews.

L'obesitat infantil necessita solucions globals. El baix pes al naixement i tallatge baix es va associar amb l'obesitat infantil. Les dades disponibles no donen suport a l'exposició prenatal als antibiòtics com a factor de risc a l'obesitat infantil i s'ha d'avaluar la posologia. L'exposició prenatal als contaminants orgànics mostren associacions amb l'obesitat infantil. La microbiota intestinal influeix l'inici de l'obesitat a la infantesa. A pesar del paper inqüestionable de la dieta mediterrània en un pes saludable, hi ha indicacions incompletes sobre els beneficis metabòlics en el pes durant la infantesa després de seguir la dieta mediterrània. S'ha associat l'associació negativa entre el consum diari total i l'obesitat infantil, però la causalitat inversa no es podria descartar. El consum de menjar ultraprocessat és un determinant advers en l'obesitat infantil. La inactivitat física i el sedentarisme són factors de risc crítics de l'adipositat en infants; per tant, l'entorn construït i les característiques ambientals seran determinants per a l'obesitat infantil. Es va observar un patró metabòlic consistent; es necessita una investigació metabolòmica per avaluar el paper específic de les molècules en relació amb l'obesitat infantil. Les experiències epigenètiques suporten l'associació amb l'obesitat infantil per metilació de l'ADN en gens específics i miRNA. Per això, els recents nivells d'obesitat no es poden explicar només per predisposició genètica i canvis en els hàbits d'estil de vida. També implica unes interaccions genètic-ambiental.

Referència de l'article
Tur JA, Martinez JA. Guide and advances on childhood obesity determinants: Setting the research agenda. Obes Rev. 2021. doi: 10.1111/obr.13379. PubMed PMID: 34734659.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Infants jugant / CC BY-NC-SA 4.0]