Categoria: Estudis i projectes

Identificació i revisió dels programes de promoció de la salut en el treball a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears ha impulsat un estudi sobre la identificació i revisió dels programes de la salut en el treball a Espanya. També hi han participat el Departamento de Sanidad del Gobierno de Aragón, la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, la Consejería de Educación y Empleo de la Junta de Extremadura i la Consejería de Salud y Familias de la Junta de Andalucía.

María Ramos Montserrat, metgessa de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum; i Sara Bueno Ruiz, infermera residente d'Infermeria Familiar i Comunitària, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Identificación y revisión de los programas de promoción de la salud en el trabajo en España" a la Revista Española de Salud Pública.

La promoció de la salut en el treball (PSLT) és un component essencial de la política social i econòmica. Els objectius varen ser:

Determinar a quines comunitats autònomes (CCAA) existeix un programa de PSLT i
Revisar aquests programes d'acord amb els models de promoció de la salut i equitat en salut.

Els programes es varen identificar a través de la Ponència de salut laboral. Es varen revisar les seves webs i es varen entrevistar per videoconferència les persones responsables de cada programa. Es va utilitzar un quadern de recollida de dades per recopilar variables descriptives i de qualitat segons els marcs de promoció de la salut i equitat.

La PSLT a Espanya és una realitat a sis CCAA, amb diferències entre els programes, tant en relació amb els requisits, com pel que fa a amb el que els hi ofereix l'administració.

A partir de les dades extretes, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha elaborat el programa Empreses saludables de les Illes Balears, conjuntament amb L'IBASSAL, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de la CAIB, la CAEB, CCOO, Previs i la UIB. I paral·lelament, s'ha iniciat la formació de funcionaris de la CAIB en aquest tema, ja que el programa està dirigit al teixit empresarial, però també a les institucions de la CAIB.

Referència de l'article
Ramos Montserrat M, Bueno Ruíz S, González Broto C, Panadès R, de Lara Barloque N, Barrero Través I, et al. Identificación y revisión de los programas de promoción de la salud en el trabajo en España. Rev Esp Salud Publica. 2021;95:1–11. PubMed PMID: 34785633.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Personal EMAYA, neteja / CC BY-NC-SA 4.0]