Categoria: Estudis i projectes

Desenvolupament integratiu d'un qüestionari de cribratge de consum de menjar altament processat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR) i el Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i membres del CIBEROBN i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre el desenvolupament integratiu d'un qüestionari de cribratge de consum de menjar altament processat (sQ-HPF). També hi han participat diferents centres espanyols.

Dora Romaguera i Jadwiga Konieczna, investigadores del grup NUTRECOR; i Josep Antoni Tur, investigadors del Grup NUCOX, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Integrative development of a short screening questionnaire of highly processed food consumption (sQ-HPF)" a la revista International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Els recents canvis d'estil de vida inclouen l'augment de consum de menjar altament processats (MAP), els quals s'han associat a l'augment de malalties no transmissibles (MNT). Però, la informació nutricional depèn de l'estimació del consum de MAP dels qüestionaris de freqüència de consum de menjar (QFM) que no s'han desenvolupat específicament per a aquest propòsit. Es volia fer un qüestionari curt de cribratge de freqüència de consum de menjars (sQ-HPF) que integra criteris de sistemes de classificació existents.

Es va fer una eina pràctica per mesurar el consum de MAP, el sQ-HPF. Aquest podria ser un instrument valuós per estudiar la seva relació amb MNT.

Referència de l'article
Martinez-Perez C, Daimiel L, Climent-Mainar C, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, Corella D, et al. Integrative development of a short screening questionnaire of highly processed food consumption (sQ-HPF). Int J Behav Nutr Phys Act. 2022;19(1). doi: 10.1186/s12966-021-01240-6. PubMed PMID: 35073909.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Tiia Monto / Food in supermarket / CC BY-SA 3.0]