Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Caracterització d'admissions per MPOC durant la primera epidèmia per COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre la caracterització d'admissions per MPOC durant la primera epidèmia per COVID-19. També hi han participat l'Alexandria University, l'Hospital Alvaro Cunqueiro, l'Hospital Universitario Quironsalud Madrid, l'Hospital General de Castellón, l'Hospital Virgen del Rocio-CIBERES i l'Hospital Arnau de Vilanova-CIBERES.

Borja G Cosío, Hanaa Shafiek, Nuria Toledo-Pons Amanda Iglesias i Margalida Barceló, pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Characterization of COPD Admissions During the First COVID-19 Outbreak" a la revista International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Les exacerbacions per la MPOC (EMPOC) són freqüent causa d'hospitalització que sembla que varen millorar durant la pandèmia de COVID. Es volia avaluar les característiques clíniques relacionades amb les admissions hospitalàries per MPOC i relació amb la mortalitat amb la presència de COVID-19.

Es va dur a terme un estudi cas-control de pacients admesos en quatre hospitals universitaris espanyols entre el 15 de març fins al 30 d'abril de 2020. Es varen avaluar les admissions hospitalàries per causes respiratòries amb PCR i sense per infecció per SARS-CoV-2 en pacients amb MPOC. Es varen analitzar les característiques clíniques inicials i les relacionades amb l'episodi. Es va fer una anàlisi de regressió logística per avaluar el risc de mortalitat.

Les hospitalitzacions per EMPOC sense COVID-19 varen ser més freqüents que les de MPOC amb COVID-19 durant la primera epidèmia, però aquests últims es varen associar a una major mortalitat i recomptes baixos d'eosinòfils que justifiquen una anàlisi més profunda.

Referència de l'article
Cosio BG, Shafiek H, Toledo-Pons N, Iglesias A, Barcelo M, Represas-Represas C, et al. Characterization of COPD Admissions During the First COVID-19 Outbreak. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2021;16:1549–54. doi: 10.2147/COPD.S312493. PubMed PMID: 34113088.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]