Categoria: Estudis i projectes

Transició dels adolescents amb asma severa de pediatria a l'atenció adulta a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Secció de Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtrica del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), han participat en el consens STAR sobre la transició dels adolescents amb asma severa de pediatria a l'atenció adulta a Espanya. També hi han participat diferents centres espanyols.

Joan Figuerola Mulet, pediatra de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del Grup d'Investigació Multidisciplinari en Pediatria de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Transition of adolescents with severe asthma from pediatric to adult care in Spain: the STAR consensus" a la revista Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology.

Es volia avaluar el nivell de consens a un panell multidisciplinari d'experts en la transició dels adolescents amb asma sever des de l'atenció pediàtrica a la d'adults.

Es va desenvolupar una enquesta de 61 punts basats en guies d'altres patologies cròniques, abastant la planificació de la transició, preparació, transferència efectiva i seguiment. Es va avaluar el nivell del consens en un procés de dues rondes de Delphi entre 98 experts (49 pediatres, 24 al·lergòlegs i 25 pneumòlegs). El consens es va establir amb un ≥70% d'acord.

Aquest document de consens dona el primer full de ruta dels pediatres i equips d'adults espanyols per assegurar que els aspectes clau del procés de transició en asma sever estan coberts. La implementació d'aquestes recomanacions milloraran la qualitat d'atenció oferida al pacient.

Referència de l'article
Valverde-Molina J, Fernández-Nieto M, Torres-Borrego J, Lozano Blasco J, de Mir-Messa I, Blanco-Aparicio M, et al. Transition of adolescents with severe asthma from pediatric to adult care in Spain: the STAR consensus. J Investig Allergy Clin Immunol. 2022;33(3). doi: 10.18176/jiaci.0780. PubMed PMID: 35029151.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Pulsioxímetre / CC BY-NC-SA 4.0]