Categoria: Estudis i projectes

Contenció de la SARS-CoV-2 en el control sanitari de passatgers als ports i aeroports de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears ha publicat un article sobre la contenció del SARS-CoV-2 en el control sanitari de passatgers als ports i aeroports de les Illes Balears.

Maria José Suasi Amengual, Cap de Secció  de la Direcció General de Salut Pública i Participació; Regina Muntaner Fernández, Maria Isabel Pol Quetglas i Ismael Ruiz López, infermeres de la Direcció General de Salut Pública i Participació; Alicia Magistris Sancho, metgessa de la Direcció General de Salut Pública i Participació; i María Antonia Font Oliver, Directora General de la Direcció General de Salut Pública i Participació; han publicat l'article amb el títol "Control sanitario de pasajeros nacionales en puertos y aeropuertos de las Illes Balears: Contención SARS-CoV-2 (marzo-junio 2020)" a la Revista Española de Salud Pública.

Durant l'estat d'alarma declarat en el territori nacional per març de 2020 amb motiu de la crisi sanitària produïda pel SARS-CoV-2, es va restringir la lliure circulació de les persones per evitar la propagació del virus. A les Illes Balears, es va limitar l'accés per via aèria i marítima i, a més, es varen establir controls sanitaris en els punts d'entrada de les illes orientats a detectar a les persones amb COVID-19. En aquest context, s'entén el control sanitari com a un procediment de vigilància de Salut Pública mitjançant el que es va realitzar un cribratge a totes les persones autoritzades per desplaçar-se en aquells moments. Aquest procediment, juntament amb les mesures de seguretat per evitar el contagi del virus, mai s'havien implantat a l'arxipèlag balear i requeria la col·laboració de diversos organismes per poder-lo organitzar i executar. En aquest treball es comparteix l'experiència i l'anàlisi de les mesures de control sanitari implantades en aquestes circumstàncies. Per això, es varen desenvolupar el procediment dut a terme, els dispositius que es varen desenvolupar, els principals resultats i la valoració del projecte en el seu conjunt. Finalment, es consideren els aspectes positius i es plantegen les possibles millores. La gran majoria de persones cribrades a l'arribada de la comunitat autònoma no va enregistrar ni mostrar simptomatologia clínica de COVID-19.

Referència de l'article
Suasi Amengual MJ, Muntaner Fernández R, Pol Quetglas MI, Ruiz López I, Magistris Sancho A, Font Oliver MA. Control sanitario de pasajeros nacionales en puertos y aeropuertos de las Illes Balears. Contención SARS-CoV-2 (marzo-junio 2020). Rev Esp Salud Publica. 2021;95. PubMed PMID: 34531362.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Aeroport de Palma / CC BY-NC-SA 4.0]