Categoria: Estudis i projectes

Ús de biològics i patrons de canvi a l'asma severa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi, amb dades del Registre Internacional d'Asma Severa (ISAR) i de l'estudi US CHRONICLE, sobre l'ús de biològics i els patrons de canvi en pacients amb asma severa.

Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Real World Biologic Use and Switch Patterns in Severe Asthma: Data from the International Severe Asthma Registry and the US CHRONICLE Study" a la revista Journal of Asthma and Allergy.

Els registres internacionals ofereixen l'oportunitat de descriure l'ús de biològics pel tractament de l'asma severa en l'actual pràctica clínica. L'objectiu de l'estudi va ser descriure els patrons globals d'ús de biològics en la vida real (continuïtat, canvi i discontinuïtat) per l'asma severa, descobrir les raons que romanen sota aquests patrons i examinar els factors associats relacionats amb els pacients.

Es tracta d'un estudi de cohort històrica que inclou adults amb asma severa inscrits en l'ISAR, entre els anys 2015 i 2020, i en l'Estudi CHRONICLE, entre els anys 2018-2020 i tractats amb un biològic. S'hi varen incloure onze països (Bulgària, Canadà, Dinamarca, Grècia, Itàlia, Japó, Kuwait, Corea del Sud, Espanya, Regne Unit i els Estats Units d'Amèrica). Varen definir-se els patrons d'ús de biològics: 1) continuar amb el biològic inicial; 2) interrompre el tractament biològic; o 3) canviar a un altre biològic. Varen registrar-se els motius de la interrupció o el canvi i varen establir-se comparacions entre els grups.

Es varen incloure un total de 3531 pacients. Omalizumab va ser el biològic inicial més comú el 2015 (88,2%) i benralizumab el 2019 (29,6%). La majoria dels pacients (79%) varen continuar amb el primer biològic; el 10,2% el varen deixar; el 10,8% varen canviar. 

El primer canvi més freqüent va ser d'omalizumab a un anti-IL-5/5R (49,6%). El canvi posterior més freqüent va ser d'un anti-IL-5/5R a un altre (44,4%). 

L'eficàcia insuficient o els efectes adversos varen ser les raons més freqüents per a suspendre o canviar. Els pacients que varen suspendre o canviar tenien més probabilitats de tenir un recompte d'eosinòfils en sang i una taxa d'exacerbació més elevades, una funció pulmonar més baixa i una major utilització de recursos sanitaris.

La descripció dels patrons de la vida real pel que fa a la continuïtat, interrupció o canvi de biològics millora la nostra comprensió de l'ús global d'aquests. Els estudis prospectius amb criteris estructurats de canvi podrien determinar les estratègies òptimes per a identificar els pacients que poden beneficiar-se del canvi.

Referència de l'article
Menzies-Gow AN, McBrien C, Unni B, Porsbjerg CM, Al-Ahmad M, Ambrose CS, et al. Real World Biologic Use and Switch Patterns in Severe Asthma: Data from the International Severe Asthma Registry and the US CHRONICLE Study. J Asthma Allergy. doi: 10.2147/JAA.S328653. PubMed PMID: 35046670.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Espirometria / CC BY-NC-SA 4.0]