Categoria: Estudis i projectes

Associació entre el Prime Diet Quality Score i els símptomes depressius en una població mediterrània amb síndrome metabòlica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), de la Universitat de les Illes Balears, i membres del CIBEROBN i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en un estudi que associa la qualitat de la dieta i els símptomes depressius en una població mediterrània amb síndrome metabòlica.

Dora Romaguera i Josep Antoni Tur, investigadors del Grup NUCOX, han participat en la publicació de l'article amb el títol: "Association between the Prime Diet Quality Score and depressive symptoms in a Mediterranean population with metabolic syndrome. Cross-sectional and 2-year follow-up assessment from PREDIMED-PLUS study" a la revista British Journal of Nutrition.

La càrrega de la depressió està augmentant en tot el món, especialment entre els adults majors. Els patrons dietètics poc saludables poden explicar en part aquest fenomen.

L'estudi espanyol PREDIMED-Plus explora, per una banda, l'associació transversal entre l'adherència al Prime Diet Quality Score (PDQS), un patró alimentari d'alta qualitat definit a priori, i la prevalença de símptomes depressius a l'inici, i per l'altra, l'associació prospectiva del PDQS a l'inici amb els canvis en la simptomatologia depressiva després de 2 anys de seguiment.

El PDQS va associar-se inversament amb l'estat depressiu. Va trobar-se una associació significativa entre el PDQS i els canvis en els símptomes depressius després de 2 anys de seguiment.

Un major PDQS va relacionar-se transversalment amb un menor estat depressiu. No obstant això, no varen obtenir-se resultats en l'anàlisi prospectiva, fet que planteja la possibilitat d'una causalitat inversa. És necessària una investigació prospectiva addicional per a determinar l'associació entre el PDQS i els canvis en els símptomes depressius al llarg del temps.

Referència de l'article
Cano-Ibáñez N, Serra-Majem L, Martín-Peláez S, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, Corella D, et al. Association between the Prime Diet Quality Score and depressive symptoms in a Mediterranean population with metabolic syndrome. Cross-sectional and 2-year follow-up assessment from PREDIMED-PLUS study. Br J Nutr. 29 octubre 2021;1-25. doi: 10.1017/S0007114521004323. PubMed PMID: 34713791.

Enllaços Bibliosalut
Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent al carrer / CC BY-NC-SA 4.0]