Categoria: Estudis i projectes

Revisió del diagnòstic i maneig del quist hidatídic hepàtic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia General i Digestiu de l'Hospital Universitari Son Espases ha publicat una revisió del diagnòstic i maneig del quist hidatídic hepàtic.

Ester Ferrer-Inaebnit, Francesc Xavier Molina-RomeroJuan José Segura-Sampedro, Xavier González Argenté i José Miguel Morón Canis, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Revisión del diagnóstico y manejo del quiste hidatídico hepático" a la Revista Española de Enfermerdades Digestivas.

La hidatidosi és una zoonosi causada per l'estat larvari d'equinococcosi. Els éssers humans són hostes intermediaris accidentals, on produeix lesions quístiques, principalment en fetge i pulmó. Sol ser asimptomàtica, per la qual cosa se sol detectar de manera incidental. Els símptomes es deuen a l'expansió del quist i/o a la reacció inflamatòria. El signe més freqüent és l'hepatomegàlia. No produeix alteracions analítiques específiques, però existeixen immunodiagnòstics que poden complementar el seu estudi, sent la detecció d'anticossos el mètode d'elecció. Encara que l'ecografia és la principal tècnica per al seu diagnòstic, la tomografia brinda informació més precisa respecte a les seves característiques i relacions anatòmiques. Actualment, hi ha diverses opcions terapèutiques. El tractament amb albendazole, combinat o no amb praziquantel, és útil en els quistos petits (< 5 cm) sense complicacions. Només el 30% dels quistos desapareixen amb tractament mèdic exclusiu. La cirurgia està indicada en els quistos hepàtics grans (> 10 cm), amb el risc de ruptura i/o complicats; l'abordatge laparoscòpic està poc generalitzat. La tècnica radical (quistoperiquistectomia total) és preferible donat el menor risc postoperatori d'infeccions abdominals, fístules biliars i morbiditat global. Les tècniques conservadores són adequades en les àrees endèmiques on la cirurgia la realitzen cirurgians no especialitzats. La PAIR (punció-aspiració-inoculació-respiració) és una tècnica innovadora que representa una alternativa a la cirurgia. Està indicada en els pacients inoperables i/o que rebutgen la cirurgia, en cas de recidiva després de la cirurgia i quan hi ha absència de resposta al tractament mèdic. En els casos en què es demostren quistos quiescents o inactius no complicats, es pot dur a terme una vigilància activa sense tractament.

Referència de l'article
Ferrer-Inaebnit E, Molina-Romero FX, Segura-Sampedro JJ, González-Argenté X, Morón Canis JM. Revisión del diagnóstico y manejo del quiste hidatídico hepático. Rev Española Enfermedades Dig. 2021. doi: 10.17235/reed.2021.7896/2021. PubMed PMID: 34034501.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]