Categoria: Estudis i projectes

Prova d'esforç de supinació amb desviació bilateral del cúbit per avaluar la inestabilitat dinàmica de l'escafolunar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Traumatologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi sobre una nova prova radiològica que és capaç d'avaluar amb precisió les disfuncions dinàmiques de l'escafolunació.

Guillem Salva-Coll, traumatòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació d'un article amb el títol: "Bilateral Ulnar Deviation Supination Stress Test to Assess Dynamic Scapholunate Instability" a la revista The Journal of Hand Surgery.

L'estudi descriu una nova prova radiològica per avaluar la integritat del lligament escafolunar en la disfunció dinàmica de l'escafolunar.

S'ha dissenyat un dispositiu de subjecció bilateral de l'avantbraç per a efectuar una avaluació radiogràfica comparativa de la separació de l'articulació escafolunar durant la contracció isomètrica resistida del múscul extensor del carpo ulnaris amb supinació completa de l'avantbraç. El concepte es basa en el conegut efecte de pronació de l'escafoide d'aquest múscul.

Varen recopilar-se dades clíniques de 12 pacients de forma retrospectiva i varen utilitzar-se per analitzar els canells simptomàtics i asimptomàtics (contralaterals) dels pacients amb una prova recentment desenvolupada, denominada prova de Supinació de Desviació Cubital Bilateral (BUDS per les sigles en anglès, Bilateral Ulnar Deviation Supination). Va realitzar-se una artroscòpia de canell en tots els casos com a estàndard de referència per a la prova radiològica.

La prova va ser positiva en 7 pacients, amb una separació mitjana de l'articulació escafolunar de 4,8 mm. Les diferències mitjanes en les distàncies articulars escafolunars entre els dos canells foren de 2,6 mm en els pacients amb BUDS positiu, i de 0,2 mm en els pacients amb BUDS negatiu. 

Va confirmar-se la ruptura del lligament escafolunar en estadi III o IV de Geissler en tots els pacients positius per al BUDS; en canvi, els pacients negatius per al BUDS no presentaven cap lesió o presentaven una lesió en estadi I de Geissler.

El test BUDS és una nova prova radiològica basada en efectes biomecànics provats, que és capaç d'avaluar amb precisió les disfuncions dinàmiques de l'escafolunació. L'anàlisi feta va trobar una correlació entre els descobriments radiogràfics i artroscòpics. Són necessàries més investigacions per confirmar la validesa i la fiabilitat de la prova.

Referència de l'article
Puig de la Bellacasa I, Salva-Coll G, Esplugas M, Quintas S, Lluch A, Garcia-Elias M. Bilateral Ulnar Deviation Supination Stress Test to Assess Dynamic Scapholunate Instability. J Hand Surg Am. 23 may 2022. doi: 10.1016/j.jhsa.2022.02.021. PubMed PMID: 35534323.

Enllaços Bibliosalut 
Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Public Domain Pictures / Dolor de muñeca / CC0 Public Domain]