Categoria: Estudis i projectes

La reversió a una dieta saludable durant la lactància normalitza el contingut de lípids en la llet materna de les rates amb obesitat induïda per la dieta i prevé les alteracions primerenques en el lipidoma plasmàtic de les cries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE), de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), han publicat un estudi sobre sobre com la reversió a una dieta saludable durant la lactància normalitza el contingut de lípids en la llet materna de les rates amb obesitat induïda per la dieta i prevé les alteracions primerenques en el lipidoma plasmàtic de les cries. També hi ha participat l'Institute of Physiology of the Czech Academy of Sciences.

Pedro Castillo, Catalina Amadora PomarAndreu PalouMariona Palou i Catalina Picó, investigadores i investigadors del grup NuBE, han publicat l'article amb el títol "Reverting to a Healthy Diet during Lactation Normalizes Maternal Milk Lipid Content of Diet-Induced Obese Rats and Prevents Early Alterations in the Plasma Lipidome of the Offspring" a la revista Molecular Nutrition and Food Research.

Aquest estudi vol avaluar, en rates, si la normalització de la dieta materna durant la lactància aconsegueix prevenir els efectes nocius que el consum d'una dieta obesogènica abans i durant la gestació tenen sobre el perfil lipidòmic en la llet materna i el plasma de les cries.

Els resultats d'aquest estudi mostren, per una part, que el consum matern d'una dieta obesogènica durant tot el període perinatal provoca un canvi notable en la composició lipídica de la llet i el plasma de la descendència en edat primerenca, i per una altra, que la implementació d'una dieta saludable durant la lactància reverteix àmpliament aquestes alteracions. La reversió d'aquests canvis s'ha relacionat, almenys en part, amb la recuperació dels nivells d'expressió de l'hormona adiponectina en la glàndula mamària, així com amb la disminució en l'expressió de diferents factors proinflamatoris.

Aquests nous coneixements, si es poden extrapolar a humans, són rellevants, ja que mostren la importància de la dieta materna durant la lactància. La ingesta d'una dieta equilibrada és capaç de prevenir, almenys en part, alteracions metabòliques en la descendència causades per anteriors períodes de mala alimentació.

Referència de l'article
Castillo P, Kuda O, Kopecky J, Pomar CA, Palou A, Palou M, et al. Reverting to a Healthy Diet during Lactation Normalizes Maternal Milk Lipid Content of Diet-Induced Obese Rats and Prevents Early Alterations in the Plasma Lipidome of the Offspring. Mol Nutr Food Res. 2022 Jul 13;2200204. doi: 10.1002/mnfr.202200204. PubMed PMID: 35772018.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Fruita al mercat / CC BY-NC-SA 4.0]