Categoria: Estudis i projectes

Efectes d'una intervenció nutricional i d'estil de vida de 2 anys sobre els estats oxidatiu i inflamatori de 55 anys o més amb alt RC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), amb membres del CIBEROBN i el laboratori de neurofisiologia del departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, el Laboratori d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases, i el Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, junt amb la Copenhagen University, l'Hospital-Bispebjerg i Frederiksberg i Hospital-North Zealand, han publicat un estudi sobre els efectes d'una intervenció nutricional i d'estil de vida de 2 anys sobre els estats oxidatiu i inflamatori de 55 anys o més amb alt risc cardiovascular.

Margalida Monserrat-Mesquida, Magdalena Quetglas-Llabrés, Cristina Bouzas, Silvia García, David Mateos Josep Antoni Tur i Antoni Sureda, investigadors i investigadores del grup NUCOX; Cristina Gómez, facultativa del Laboratori d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases; José M Gámez, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han publicat l'article amb el títol "Effects of 2-Year Nutritional and Lifestyle Intervention on Oxidative and Inflammatory Statuses in Individuals of 55 Years of Age and over at High Cardiovascular Risk" a la revista Antioxidants.

L'obesitat i el sobrepès són trastorns amb un gran impacte en la morbiditat i mortalitat de les malalties cròniques, com la diabetis mellitus tipus 2 (DMT2) i les malalties cardiovasculars (ECV). L'objectiu és avaluar els efectes d'una intervenció nutricional i d'estil de vida de dos anys sobre l'estat oxidatiu i inflamatori en individus de cinquanta-cinc anys o més amb alt risc d'ECV.

Es va observar una major reducció de l'obesitat abdominal, la pressió arterial i els nivells de triglicèrids després d'una intervenció de dos anys. Es va demostrar una millora de l'estrès oxidatiu i de l'estat proinflamatori amb una reducció significativa dels nivells de mieloperoxidasa, xantina oxidasa, malonaldehid i proteïna quimioatraient de monòcits-1 (PQM1), i es va veure un augment dels polifenols en el plasma. Es va trobar una disminució de la producció d'espècies reactives d'oxigen en les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica i dels nivells de neutròfils després de l'activació amb zimosan i lipopolisacàrids en el grup d'intervenció respecte al grup control. La intervenció amb dieta mediterrània hipocalòrica i activitat física personalitzada millora l'estrès oxidatiu i l'estat proinflamatori i podria contribuir a disminuir el risc d'ECV.

Referència de l'article
Monserrat-Mesquida M, Quetglas-Llabrés M, Bouzas C, García S, Mateos D, Gómez C, et al. Effects of 2-Year Nutritional and Lifestyle Intervention on Oxidative and Inflammatory Statuses in Individuals of 55 Years of Age and over at High Cardiovascular Risk. Antioxidants. 2022 Jul 5;11(7):1326. doi: 10.3390/antiox11071326. PubMed PMID: 35883817.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Font: CS Vila]