Categoria: Estudis i projectes

Visió dels pacients en el disseny del DiabeText

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup GRAPP-Caib amb membres de l'IdISBa i Atenció Primària de Mallorca, i el grup Procediments estadístics i psicomètrics aplicats en ciències de la salut, han publicat junt amb University of Oxford, un estudi qualitatiu sobre la visió dels pacients en el disseny del DiaeText, una nova intervenció mHealth per millorar l'adherència a la medicació antidiabetes oral a Espanya.

Rocío Zamanillo-Campos, Maria Jesús Serrano-Ripoll, Joana Maria Taltavull-AparicioJoana Ripoll, Maria Antonia Fiol-deRoque i Ignacio Ricci-Cabello, investigadores del grup GRAPP-Caib; Elena Gervilla-García, investigadora del grup Procediments estadístics i psicomètrics aplicats en ciències de la salut, han publicat l'article amb el títol "Patients' Views on the Design of DiabeText, a New mHealth Intervention to Improve Adherence to Oral Antidiabetes Medication in Spain: A Qualitative Study" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

La diabetis mellitus tipus 2 (DMT2) és una malaltia a llarg termini que afecta al voltant del 10% de la població mundial. Aquest article volia explorar el punt de vista dels pacients de DMT2 en l'ús de l'eina DiabeText, una nova intervenció de missatge de text al móvil, desenvolupada per recolzar l'adherència a la medicació per a la diabetis.

Es van realitzar quatre grups focals amb una mostra intencionada de persones amb DMT2 (n = 34). Les transcripcions van ser analitzades per diversos investigadors de manera independent i codificats mitjançant anàlisi temàtica.

Van sorgir dos temes principals:

  1. "Perspectives dels pacients sobre les necessitats no cobertes per a l'autocontrol de la diabetis", i
  2. "acceptabilitat i utilitat percebuda de DiabeText".

Els pacients van identificar una sèrie d'obstacles per a l'autocontrol de la diabetis, com la falta d'informació adequada i de suport per a la dieta i l'activitat física. El suport per a la presa de medicació no es va percebre com una necessitat urgent, encara que es van identificar diverses barreres (menjar fora, viatjar, polimedicació, dispensació en la farmàcia). Els participants van anticipar que la intervenció proposada presentaria alts nivells d'acceptabilitat per part dels pacients i d'utilitat percebuda, sempre que el seu contingut superi les barreres que es van identificar i inclogui característiques específiques (missatges breus i clars, i informació personalitzada).

La intervenció proposada té el potencial de ser ben acceptada i percebuda com a útil pels pacients de DMT2 que requereixen suport no només en termes de presa de medicació, però més encara en comportaments d'estil de vida saludable.

Referència de l'article
Zamanillo-Campos R, Serrano-Ripoll MJ, Taltavull-Aparicio JM, Gervilla-García E, Ripoll J, Fiol-deRoque MA, et al. Patients’ Views on the Design of DiabeText, a New mHealth Intervention to Improve Adherence to Oral Antidiabetes Medication in Spain: A Qualitative Study. Int J Environ Res Public Health. 2022 Feb 8;19(3). doi: 10.3390/ijerph19031902. PubMed PMID: 35162921.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Pixnio / Girls mobile phone / CC0 1.0]