Categoria: Estudis i projectes

Implementació d'una intervenció online per tractar depressió baixa a moderada a atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi protocol sobre la implementació d'una intervenció online per tractar depressió baixa a moderada a atenció primària. També hi han participat la Universitat Jaume I, la RedIAPP, la Universitat de Zaragoza, l'IIS Aragón, l'IBIMA, l'Universitat Autònoma de Barcelona i el CIBERObn.

Margalida Gili, Adoración Castro i Miquel Roca, investigadores i investigador de l'IdISBa i la Universitat de les Illes Balears, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Implementation of a psychological online intervention for low to moderate depression in primary care: study protocol" a la revista Internet Interventions.

La depressió afecta milions de persones a tot el món i implica una gran càrrega socioeconòmica. Encara que hi ha diferents intervencions basades en l'evidència per tractar la depressió, només una petita proporció d'aquests pacients reben un tractament apropiat. D'acord amb això, les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) poden utilitzar-se amb objectius terapèutics i això pot contribuir a fer intervencions més accessibles. Un exemple és "somriure és divertit", un tractament online el qual ha mostrat ser efectiu i cost-efectiu per tractar la depressió a l'atenció primària (AP) espanyola. Però, la "bretxa de saber fer" entre l'entorn investigador i el clínic implica que l'actual implementació d'aquestes intervencions podrien durar més de vint anys. Per superar aquest obstacle, la investigació en implementació estableix la metodologia per implementar els avanços desenvolupats en els laboratoris als serveis d'atenció sanitària mantenint la validesa de la intervenció i oferint estratègies específiques per al procés d'implementació.

Aquest protocol d'un estudi d'implementació per un programa online "somriure és divertit" el qual es durà a terme en pacients amb depressió baixa a moderada en un entorn d'AP espanyola. En l'estudi d'implementació, es va avaluar la viabilitat, eficàcia, cost-eficàcia, acceptabilitat, adopció, idoneïtat, fidelitat, penetració, normalització i sostenibilitat.

Referència de l'article
Lorente-Català R, Gili M, López-Del-Hoyo Y, Mayoral-Cleries F, Perez-Aranda A, Castro A, et al. Implementation of a psychological online intervention for low to moderate depression in primary care: study protocol. Internet Interv. 2022 Dec;30:100581. doi: 10.1016/j.invent.2022.100581. PubMed PMID: 36573071.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: pixabay / Video confererence / Public Domain Certification]