Categoria: Estudis i projectes

Recomanacions clíniques de l'ús de l'inhalador en pols en el maneig de la MPOC a atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi sobre les recomanacions clíniques de l'ús de l'inhalador en pols en el maneig de la MPOC a atenció primària. També hi han participat diferents centres internacionals.

Miguel Román Rodríguezorcid, metge del CS Son Pisà - Dra. Teresa Piqué i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Clinical recommendations for dry powder inhaler use in the management of COPD in primary care" a la revista npj primary care respiratory medicine.

Es van dur a terme estudis clínics amb més de 1400 pacients a Europa i Austràlia que utilitzen inhaladors de pols seca (IPS) com a teràpia de manteniment per a la MPOC. En aquests estudis, es va mesurar el seu pic de flux inspiratori (PIF), es va observar la seva tècnica d'inhalació i es va avaluar l'adherència al tractament.

Després de relacionar els resultats amb l'estat de salut del pacient i identificar els errors crítics, es van establir les següents recomanacions clíniques per als metges d'atenció primària:

  • mesurar la PIF abans de prescriure un inhalador de pols seca per assegurar que la capacitat inhalatòria s'ajusti al dispositiu; proporcionar entrenament d'inhalació als pacients que ho necessitin;
  • canviar el IPS per un més adequat a la capacitat inspiratòria de determinats pacients o prescriure un dispositiu actiu si és necessari;
  • avaluar l'adherència del pacient, ja que la falta d'adherència deliberada pot indicar un mal ajustament entre el pacient i el seu inhalador;
  • formar als professionals sanitaris per millorar la identificació dels errors crítics associats amb l'estat de salut del pacient, com "dents i llavis segellats al voltant del filtre", "inspirar" i "espirar amb calma després de la inhalació";

No obstant, es recomana que l'observació per si sola no substitueixi al mesurament de la PIF en el procés de selecció del IPS.

Referència de l'article
Leving MT, Bosnic-Anticevich S, van Cooten J, de Sousa JC, Cvetkovski B, Dekhuijzen R, et al. Clinical recommendations for dry powder inhaler use in the management of COPD in primary care. npj Prim Care Respir Med. 2022 Dec 27;32(1):59. doi: 10.1038/s41533-022-00318-3. PubMed PMID: 36575175.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Espirometria / CC BY-NC-SA 4.0]