Categoria: Estudis i projectes

Funcions d'implicació borroses amb una expressió específica: el cas polinomial

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup SCOPIA, amb membres de la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, ha publicat un estudi sobre les funcions d'implicació borroses amb una expressió específica, centrant-se en el cas polinomial.

Sebastià Massanet, Arnau MirJuan Vicente Riera i Daniel Ruiz-Aguilera, investigadors del Grup SCOPIA, ha publicat un article amb el títol "Fuzzy implication functions with a specific expression: The polynomial case" a la revista Fuzzy Sets and Systems.

En les darreres dècades, s'han proposat més de cent famílies de funcions d'implicació borroses. Aquestes famílies es generen per la combinació adequada d'altres funcions connectives lògiques o univariades. No obstant això, fins ara no s'ha tingut en compte l'expressió final de la funció d'implicació borrosa, una característica crucial per a qualsevol aplicació. En aquest article, s'introdueixen les implicacions borroses polinòmiques com aquelles funcions d'implicació borroses l'expressió de les quals és definida per polinomis de dues variables. Els polinomis presenten avantatges respecte a altres tipus de funcions, fent-los interessants per a certes aplicacions. S'han obtingut resultats per polinomis de qualsevol grau i s'han caracteritzat totes les implicacions borroses polinòmiques de grau menor o igual a 4.

Aquestes implicacions podrien utilitzar-se en la morfologia matemàtica borrosa, un conjunt de tècniques de processament d'imatges biomèdiques que el Grup SCOPIA està aplicant amb èxit a problemes com la segmentació de vasos sanguinis en imatges retinals o l'eliminació de pèls i artefactes en imatges dermatoscòpiques de lesions dèrmiques.

Referència de l'article
Massanet S, Mir A, Riera JV, Ruiz-Aguilera D. Fuzzy implication functions with a specific expression: The polynomial case. Fuzzy Sets Syst. 2022 Dec;451:176–95. doi: 10.1016/j.fss.2022.06.016.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Grup SCOPIA]