Categoria: Estudis i projectes

Ràpida convergència fenotípica cap a la sensibilitat col·lateral en aïllats clínics de Pseudomonas aeruginosa que presenten diferents antecedents genòmics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre la ràpida convergència fenotípica cap a la sensibilitat col·lateral en aïllats clínics de Pseudomonas aeruginosa que presenten diferents antecedents genòmics

Carla López-Causapéorcid i Antonio Oliver, microbiòloga i microbiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Rapid Phenotypic Convergence towards Collateral Sensitivity in Clinical Isolates of Pseudomonas aeruginosa Presenting Different Genomic Backgrounds" a la revista Microbiology Spectrum.

La sensibilitat col·lateral (SC) és una compensació evolutiva per la qual l'adquisició de resistència a un antibiòtic comporta una major susceptibilitat a un altre. Aquesta debilitat de la resistència als antibiòtics podria ser aprofitada per dissenyar estratègies evolutives de tractament de les infeccions bacterianes. Fins avui, la majoria dels estudis en aquest camp s'han centrat en la identificació de patrons de SC en ceps models. No obstant això, un dels principals requisits per a l'aplicació clínica d'aquesta compensació és que ha de ser robusta i ha de sorgir en diferents contextos genòmics, incloent aïllats preexistents resistents als fàrmacs, ja que les infeccions solen ser causades per patògens ja resistents als antibiòtics. Aquí se presenten la primera anàlisi de la robustesa del SC en ceps clínics de Pseudomonas aeruginosa que presenten diferents resistomes mutacionals ab initio.

Els resultats d'aquest estudi donen suport a la idea que la identificació de patrons de SC robustos pot establir les bases per al desenvolupament d'estratègies evolutives per fer front a les infeccions bacterianes, incloent aquelles degudes a patògens resistents als antibiòtics.

Referència de l'article
Hernando-Amado S, López-Causapé C, Laborda P, Sanz-García F, Oliver A, Martínez JL. Rapid Phenotypic Convergence towards Collateral Sensitivity in Clinical Isolates of Pseudomonas aeruginosa Presenting Different Genomic Backgrounds. Goldberg JB, editor. Microbiol Spectr. 2022 Dec 19. doi: 10.1128/spectrum.02276-22. PubMed PMID: 36533961.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: mostly*harmless / Pseudomonas stutzeri / CC BY-NC 2.0]