Categoria: Estudis i projectes

Associació de noms amb cares i queixes subjectives de memòria en la malaltia de Parkinson

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha publicat un estudi sobre l'associació de noms amb cares i queixes subjectives de memòria en la malaltia de Parkinson, junt amb el IUNICS i la Universitat de les Illes Balears.

Antònia Siquierorcid i Pilar Andrésorcid, investigadores de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Face name matching and memory complaints in Parkinson's disease" a la revista Frontiers in Psychology.

El deteriorament en memòria és un dèficit cognitiu característic de la malaltia de Parkinson (MP). Així i tot, la investigació no ha determinat encara l'origen d'aquesta afectació. Per altra banda, la relació entre les mesures neuropsicològiques i les dificultats mnèsiques autopercebudes és un tema controvertit que requereix més investigació. Aquest estudi pretén donar llum a aquestes qüestions. Per això, es va estudiar el funcionament de la memòria en pacients amb Parkinson mitjançant la tasca FNAME, un paradigma associatiu multimodal assistit per ordinador, juntament amb autoinformes que recullen les queixes subjectives de memòria. Finalment, es va explorar la relació entre ambdues fonts d'informació.

Les troballes d'aquest estudi demostren que la memòria associativa podria constituir una mesura sensible per detectar els dèficits subtils de memòria en la MP. A més, els resultats suggereixen que l'afectació de la memòria en la MP s'estén a un problema de codificació a més de recuperació de la informació. Per concloure, el present estudi remarca el valor d'incloure tests de memòria associativa com el FNAME en avaluació neuropsicològica en la MP.

Referència de l'article
Siquier A, Andrés P. Face name matching and memory complaints in Parkinson’s disease. Front Psychol. 2022;13:1051488. doi: 10.3389/fpsyg.2022.1051488. PubMed PMID: 36452376.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]