Categoria: Estudis i projectes

Úlcera de Marjolin aguda i agressiva en una cicatriu d'una cremada

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia Plàstica i Reconstructiva de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un article sobre una úlcera de Marjolin aguda i agressiva en una cicatriu de cremada.

Adela Alvarez Rioorcid, Josep Oriol Roca Mas, Daniel Navarro Sanchezorcid, Ivan Monge Castresana, Gonzalo Joaquin Soroa Morenoorcid i Jaime Estrada Cuxart, cirurgiana i cirugians de cirurgia plàstica i reconstructiva de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Aggressive Acute Marjolin's Ulcer Arising in a Burn Scar" a la revista Case Reports in Dermatological Medicine.

L'úlcera de Marjolin és una de les variants clíniques del carcinoma escatós. És una malaltia molt agressiva que es desenvolupa a partir de ferides cròniques. Gairebé el 65% d'aquestes lesions s'han diagnosticat sobre cicatrius de cremades subjacents. Encara que el temps mitjà de latència entre la lesió primària i l'aparició de l'úlcera és d'uns vint-i-cinc anys, s'han descrit alguns casos amb un debut precoç. Els carcinomes escatosos que sorgeixen en ferides cròniques són típicament agressius i es relacionen amb un mal pronòstic a causa del seu diagnòstic tardà. Per això, és important reconèixer els símptomes que indiquen degeneració maligna de les ferides cròniques, permetent al clínic realitzar un diagnòstic precoç per no retardar el tractament quirúrgic necessari per millorar la supervivència global del pacient. El temps transcorregut entre la cremada del nostre pacient i l'aparició de l'úlcera de Marjolin va ser de només 7 mesos, cridant l'atenció la seva ràpida i agressiva progressió.

Referència de l'article
Alvarez Rio A, Roca Mas JO, Navarro Sanchez D, Monge Castresana I, Soroa Moreno GJ, Estrada Cuxart J. Aggressive Acute Marjolin’s Ulcer Arising in a Burn Scar. Vol. 2022, Case reports in dermatological medicine. United States; 2022. p. 8329050. doi: 10.1155/2022/8329050. PubMed PMID: 36398164.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Infermera retira un embenat / CC BY-NC-SA 4.0]