Categoria: Estudis i projectes

La malaltia de la taca negra relacionada amb un ectoparàsit trematode causa estrès oxidatiu en Xyrichtys novacula

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), i membres del CIBEROBN ha participat en la publicació d'un estudi sobre la malaltia de la taca negra relacionada amb un ectoparàsit trematode causa estrès oxidatiu en Xyrichtys novacula. També hi han participat diferents centres adscrits al Govern de les Illes Balears.

Antoni Sureda investigador del grup NUCOX, Silvia Tejada i Samuel Pinya del grup de Neurofisiologia, Estudis Comportamentals i Biomarcadors han participat la publicació de l'article amb el títol "Black spot disease related to a trematode ectoparasite causes oxidative stress in Xyrichtys novacula" a la revista Journal of Experimental Marine Biology and Ecology.

Xyricthys novacula és una espècie molt popular a les Illes Balears i un dels principals objectius de la pesca recreativa. En els últims anys s'han observat taques en molts individus, la qual cosa sembla ser progressivament més comú. L'objectiu del present estudi va ser identificar el paràsit, determinar la seva abundància en una àrea marina protegida i en una no protegida amb major influència antròpica, i avaluar les respostes antioxidant i immune a la presència d'aquest paràsit mitjançant l'estudi de biomarcadors tant en fetge com en mucosa epitelial.

Referència de l'article
Cohen-Sánchez A, Valencia JM, Box A, Solomando A, Tejada S, Pinya S, et al. Black spot disease related to a trematode ectoparasite causes oxidative stress in Xyrichtys novacula. J Exp Mar Bio Ecol. 2023 Mar;560:151854. doi: 10.1016/j.jembe.2022.151854.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Diego Delso / Xyrichtys novacula / CC BY-NC-ND 2.0]