Categoria: Estudis i projectes

Metabòlits circulants del cicle de l'àcid cítric i risc de malaltia cardiovascular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi derivat de l'estudi PREDIMED sobre metabòlits circulants del cicle de l'àcid cítric i risc de malaltia cardiovascular. També hi han participat altres centres.

Miquel Fiol, investigador emèrit del grup de CIBEROBN, de l'Hospital Universitari Son Espases, inscrit a l'Àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'IdISBa, ha participat en la publicació d'un estudi amb el títol "Circulating citric acid cycle metabolites and risk of cardiovascular disease in the PREDIMED study" a la revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Els metabòlits plasmàtics del cicle de l'àcid cítric (CAC) podrien estar relacionats amb les malalties cardiovasculars (MCV). No obstant això, falten estudis que avaluïn les associacions longitudinals entre els metabòlits circulants relacionats amb el CAC i el risc de MCV. L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar l'associació dels nivells basals i a un any dels metabòlits plasmàtics relacionats amb el CAC amb la incidència de MCV (un compost d'infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular), i la seva interacció amb les intervencions de dieta mediterrània.

Referència de l'article
Santos JL, Ruiz-Canela M, Razquin C, Clish CB, Guasch-Ferré M, Babio N, et al. Circulating citric acid cycle metabolites and risk of cardiovascular disease in the PREDIMED study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2023 Jan. doi: 10.1016/j.numecd.2023.01.002. PubMed PMID: 36739229.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]