El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) amb membres de la Universitat de les Illes Balears, el CIBEROBN, el IUNICS i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han publicat un estudi sobre l'ús dels probiòtics com a teràpia potencial en el maneig de la malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA). Universitat, després el CIBEROBN, IUNICS i IDISBA
Margalida Monserrat-Mesquida, Cristina Bouzas
, Catalina M. Mascaró
i , investigadores i investigador del grup NUCOX; i Silvia Tejada
, investigadora de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Probiotics as Potential Therapy in the Management of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)" a la revista Fermentation.
La malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA) ha experimentat un augment constant en la seva prevalença al llarg dels anys, convertint-se en la malaltia hepàtica més comuna. No obstant això, l'enfocament terapèutic per a aquesta afecció ha estat un desafiament, ja que no existeix un fàrmac específic per a tractar-la. En aquesta cerca de solucions, l'atenció s'ha centrat en compostos d'origen natural, i en particular, en els probiòtics, microorganismes vius amb potencial terapèutic.
Els estudis en models animals amb MFGNA induïda per una dieta rica en greixos han revelat els efectes positius de la suplementació amb probiòtics. Això inclou la reducció de l'acumulació de greix en el fetge, la normalització dels nivells de lípids en sang i les funcions enzimàtiques hepàtiques. A més, s'ha observat una disminució de la producció de greix i un augment en la seva descomposició, acompanyats d'una reducció de la inflamació i de l'estrès oxidatiu, juntament amb una restauració de l'equilibri en la microbiota intestinal.
En assajos clínics, s'han evidenciat reduccions en els enzims hepàtics en el torrent sanguini, millores en els perfils lipídics i una disminució dels marcadors inflamatoris.
En resum, els probiòtics emergeixen com una bona teràpia complementària en el tractament de la MFGNA. La seva capacitat per a millorar la salut hepàtica i reduir la inflamació suggereix un enfocament potencialment efectiu en la lluita contra aquesta creixent epidèmia de malaltia hepàtica.
Referència de l'article
Monserrat-Mesquida M, Bouzas C, Mascaró CM, Tejada S, Sureda A. Probiotics as Potential Therapy in the Management of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). Fermentation. 2023 Apr 19;9(4):395. doi: 10.3390/fermentation9040395.Enllaços Bibliosalut |

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science | ||
![]() |
[Font: Bibliosalut]
[Foto: Sztrapacska74 / vitaminas / CC BY-NC-SA 4.0]