Categoria: Estudis i projectes

Tractament de l'estenosi en la malaltia de crohn: endoscòpia vs. cirurgia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia i el Servei de Digestiu de l'Hospital Comarcal d'Inca han participat en un assaig obert, multicèntric i aleatoritzat sobre el tractament endoscòpic (dilatació endoscòpica amb baló/stent metàl·lic autoexpandible) enfront de resecció quirúrgica per al tractament de l'estenosi de novo en la malaltia de Crohn (estudi ENDOCIR).

Carlo Brugiottiorcid, cirurgià de l'Hospital Comarcal d'Inca; i José Reyes Morenoorcid, digestòleg de l'Hospital Comarcal d'Inca, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Endoscopic treatment (endoscopic balloon dilation/self-expandable metal stent) vs surgical resection for the treatment of de novo stenosis in Crohn's disease (ENDOCIR study): an open-label, multicentre, randomized trial" a la revista Trials.

L'estenosi és una de les complicacions més freqüents en els pacients amb malaltia de Crohn (EC). La dilatació endoscòpica amb baló (EBD) és el tractament d'elecció per a una estenosi curta adjacent a l'anastomosi per cirurgia prèvia. Les endopròtesis metàl·liques autoexpandibles (SEMS) poden ser una opció de tractament adequada per a estenosis més llargues. No obstant això, fins a la data no existeixen proves científiques de si el tractament endoscòpic (EBD/SEMS) o quirúrgic és el millor enfocament per a les estenosis de novo o primàries de menys de 10 cm de longitud.

L'assaig ENDOCIR s'ha dissenyat per a determinar si un abordatge endoscòpic o quirúrgic és terapèuticament superior en el tractament de l'estenosi de novo en l'EC.

Referència de l'article
Loras C, Ruiz-Ramirez P, Romero J, Andújar X, Bargallo J, Bernardos E, et al. Endoscopic treatment (endoscopic balloon dilation/self-expandable metal stent) vs surgical resection for the treatment of de novo stenosis in Crohn’s disease (ENDOCIR study): an open-label, multicentre, randomized trial. Trials. 2023 Jun 27;24(1):432. doi: 10.1186/s13063-023-07447-1. PubMed PMID: 37365665.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Cirurgia Hospital Comarcal d'Inca]