Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi de la resistència antimicrobiana en chlamydia trachomatis a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi sobre les proves fenotípiques i genotípiques de susceptibilitat antimicrobiana d'aïllats de Chlamydia trachomatis procedents de pacients amb fracàs terapèutic persistent o clínic a Espanya.

María Dolores Maciáorcid, microbiòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Phenotypic and Genotypic Antimicrobial Susceptibility Testing of Chlamydia trachomatis Isolates from Patients with Persistent or Clinical Treatment Failure in Spain" a la revista Antibiotics.

L'objectiu d'aquest projecte multicèntric (set hospitals de tot l'SNS) va ser estudiar la susceptibilitat fenotípica i genotípica de C. trachomatis als principals antimicrobians utilitzats (macròlids, doxiciclina i quinolones) en aïllats procedents de pacients amb fracàs terapèutic clínic en els quals s'havia descartat reinfecció. Durant 2018-2019 es van seleccionar 73 aïllats clínics. Es van inocular 69 espècimens clínics en monocapes cel·lulars McCoy confluents per a proves de susceptibilitat fenotípica. La concentració inhibitòria mínima per a l'azitromicina i la doxiciclina es va definir com la concentració més baixa associada amb una reducció d'almenys el 95% en les unitats formadores d'inclusió després d'un passatge en presència de l'antibiòtic en comparació amb l'inòcul inicial per a cada cep (control). Es van dur a terme anàlisi de seqüenciació per a la detecció genotípica de la resistència a macròlids, analitzant mutacions en el gen 23S rRNA (en les posicions 2057, 2058, 2059 i 2611), i quinolones, analitzant un fragment del gen gyrA i buscant la mutació G248T (Ser83->Ile). En el cas de les tetraciclines, es va utilitzar una RT-PCR interna per a analitzar el gen tet(C). Les proves de susceptibilitat fenotípica van donar bons resultats en 10 aïllats. Tots els aïllats tenien concentracions inhibitòries mínimes per a l'azitromicina ≤ 0,125 mg/L i per a la *doxiciclina ≤ 0,064 mg/L i es van considerar sensibles. Dels 73 ceps estudiats, no es van trobar mutacions en les posicions T2611C o G248T del gen gyrA. Es van seqüenciar 66 ceps. No es van trobar mutacions associades a la resistència a macròlids en les posicions 2057, 2058, 2059 o T2611C. Cap dels aïllats era portador del gen tet(C). Els autors no troben proves de resistència genòmica en aquest ampli conjunt de dades clínicament rellevants.

Referència de l'article
Villa L, Boga JA, Otero L, Vazquez F, Milagro A, Salmerón P, et al. Phenotypic and Genotypic Antimicrobial Susceptibility Testing of Chlamydia trachomatis Isolates from Patients with Persistent or Clinical Treatment Failure in Spain. Antibiot (Basel, Switzerland). 2023 May 28;12(6). doi: 10.3390/antibiotics12060975. PubMed PMID: 37370294.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: V / Antibiotics / CC-by-sa-3.0 de]