Categoria: Estudis i projectes

Impacte de les comorbiditats en els criteris de control clínic de la MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat a l'estudi CLAVE sobre l'impacte de les comorbiditats en els criteris de control clínic de la MPOC.

Borja García Cosio, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Impact of comorbidities in COPD clinical control criteria. The CLAVE study" a la revista BMC Pulmonary Medicine.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) coexisteix sovint amb altres malalties cròniques, les comorbiditats. Aquestes influeixen negativament en el pronòstic, les exacerbacions i la qualitat de vida dels pacients amb MPOC. No obstant això, no s'han realitzat estudis per a explorar l'impacte d'aquestes comorbiditats en els criteris de control clínic de la MPOC.

La pregunta de recerca que es va fer era determinar la relació entre les comorbiditats individualitzades i els criteris de control clínic de la MPOC.

Les comorbiditats són freqüents en els pacients amb MPOC greu i influeixen negativament en els criteris de control clínic de la MPOC. Estan relacionades amb la qualitat de vida relacionada amb la salut mesurada mitjançant el test d'avaluació de la MPOC. Els resultats suggereixen que les comorbiditats han d'investigar-se i tractar-se en aquests pacients per a millorar el seu control clínic.

Referència de l'article
Almagro P, Soler-Cataluña JJ, Huerta A, González-Segura D, Cosío BG, CLAVE Study Investigators. Impact of comorbidities in COPD clinical control criteria. The CLAVE study. BMC Pulm Med. 2024 Jan 2;24(1):6. doi: 10.1186/s12890-023-02758-0. PubMed PMID: 38166965.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Mikael Häggström / COPD exacerbation lateral / CC BY-NC-ND 2.0]