Categoria: Estudis i projectes

Influència de l'aspergil·losi en la leucèmia aguda amb trasplantament de cèl·lules mare al·logèniques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi prospectiu del grup de treball de malalties infeccioses EBMT sobre la influència de l'aspergil·losi invasiva durant el tractament de la leucèmia aguda en la supervivència després del trasplantament de cèl·lules mare al·logèniques.

Antònia Sampol, hematòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Influence of invasive aspergillosis during acute leukaemia treatment on survival after allogeneic stem cell transplantation: a prospective study of the EBMT Infectious Diseases Working Party" a la revista eClinical Medicine.

Les infeccions són la principal raó de mortalitat durant el tractament de la leucèmia aguda i l'aspergil·losi invasiva (IA) és una preocupació important. El trasplantament de cèl·lules mare al·logèniques (alloSCT) és una teràpia estàndard i sovint és l'únic procediment que salva vides en pacients amb leucèmia. La profunda immunodeficiència que es va produir després de l'alloSCT va provocar una alta mortalitat associada a IA en el passat. Per tant, els pacients amb IA es van considerar històricament inelegibles per al trasplantament. Recentment, s'ha millorat la gestió antifúngica incloent nous agents antifúngics. Com a resultat, més pacients amb leucèmia amb IA estan sotmesos a alloSCT. El resultat no s'ha avaluat de manera prospectiva.

La IA pre-SCT continua associada significativament amb el resultat d'alloSCT deteriorat. D'altra banda, més de dos terços dels pacients amb IA pre-SCT estaven vius un any després de l'alloSCT. La IA ja no és una contraindicació absoluta per a l'alloSCT perquè la majoria dels pacients amb IA que se sotmeten a alloSCT es beneficien d'aquest procediment.

Referència de l'article
Penack O, Tridello G, Salmenniemi U, Martino R, Khanna N, Perruccio K, et al. Influence of invasive aspergillosis during acute leukaemia treatment on survival after allogeneic stem cell transplantation: a prospective study of the EBMT Infectious Diseases Working Party. EClinicalMedicine. 2024 Jan;67:102393. doi: 10.1016/j.eclinm.2023.102393. PubMed PMID: 38152413.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Nephron / Pulmonary aspergillosis cytology / CC BY-NC-ND 2.0]