Categoria: Estudis i projectes

Associació genòmica: creixement longitudinal de l'estatura i salut adulta

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut de Menorca ha participat en un estudi d'associació genòmica transancestral del creixement longitudinal de l'estatura puberal i l'herència compartida amb els resultats de salut a l'edat adulta.

Maties Torrent, metge de l'Àrea de Salut de Menorca i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Trans-ancestral genome-wide association study of longitudinal pubertal height growth and shared heritability with adult health outcomes" a la revista Genome Biology.

Els patrons de creixement puberal es correlacionen amb futurs resultats de salut. No obstant això, els mecanismes genètics que intervenen en les trajectòries de creixement continuen sent en gran part desconeguts. Aquí, es modela el creixement longitudinal de l'alçada amb l'anàlisi de corbes de creixement de Superimposició per Translació i Rotació (SITAR) a ~ 56.000 mostres trans-ancestrals amb mesuraments repetits d'alçada des dels 5 anys fins a l'edat adulta.

Es varen dur a terme anàlisis genètiques de sis fenotips que representen la magnitud, el moment i la intensitat de l'estirada puberal. Per investigar l'impacte al llarg de la vida de les variants genètiques associades a les trajectòries de creixement puberal, es va fer una anàlisi de correlació genètica i estudis d'associació de tot el fenotip al Penn Medicine BioBank ia l'UK Biobank. S'ha trobat noves associacions genètiques amb el ritme de creixement puberal i es descobreix que els determinants genètics del creixement estan correlacionats amb trets reproductius, glucèmics, respiratoris i cardíacs a l'edat adulta. Aquests resultats ajuden a identificar trajectòries de creixement específiques que afecten la salut al llarg de la vida i demostren que pot no existir un únic patró de creixement puberal "òptim".

Referència de l'article
Bradfield JP, Kember RL, Ulrich A, Balkiyarova Z, Alyass A, Aris IM, et al. Trans-ancestral genome-wide association study of longitudinal pubertal height growth and shared heritability with adult health outcomes. Genome Biol. 2024 Jan 16;25(1):22. doi: 10.1186/s13059-023-03136-z. PubMed PMID: 38229171.

Enllaços Bibliosalut | Text completlogo docusalut 16

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer Sant Miquel de Palma / CC BY-NC-ND 2.0]