Categoria: Estudis i projectes

Desentrellar la tasca esquerra-dreta en el dolor lumbar crònic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha publicat un estudi on s'analitzen les perspectives conductuals, electrofisiològiques, d'imagineria motora i d'alteració corporal per desentranyar la tasca de judici esquerra-dreta al dolor lumbar crònic.

Nuria García-Dopicoorcid, Juan L Terrasaorcid, Ana M González-Roldánorcid, Olga Velasco-Roldánorcid i Carolina Sitgesorcid, investigadores i investigador de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Unravelling the Left-Right Judgment Task in Chronic Low Back Pain: Insights through Behavioural, Electrophysiological, Motor Imagery, and Bodily Disruption Perspectives" a la revista The Journal of Pain.

S'han demostrat sistemàticament alteracions corporals en individus amb lumbàlgia crònica. El rendiment en la tasca de judici esquerra-dreta s'ha proposat com una mesura indirecta de la representació propioceptiva cortical del cos. S'ha suggerit que depèn de les imatges motores implícites, encara que les proves disponibles són contradictòries. Per tant, l'objectiu d'aquest estudi observacional de casos i controls era examinar el rendiment (precisió i temps de reacció) i els potencials relacionats amb esdeveniments mentre es feia la tasca de judici esquerra-dreta per a imatges de l'esquena i la mà en individus amb lumbàlgia crònica enfront de controls sans, juntament amb la seva relació amb mesures autoinformades i proves sensorials quantitatives. Encara que les dades autoinformades mostraven alteracions corporals en la mostra amb lumbàlgia crònica, això no es va veure recolzat per les proves sensorials quantitatives. Malgrat que tots dos grups van mostrar el mateix rendiment, els resultats van suggerir una major càrrega atencional en els participants amb lumbàlgia crònica per a aconseguir un rendiment igual, mesura per una major amplitud del pic N1 en els elèctrodes occipitals, especialment quan sorgeix l'efecte de les imatges contextuals. L'absència de diferències en els temps de reacció per a la tasca de judici esquerra-dreta entre tots dos grups, juntament amb les inconsistències en les dades autoinformades i quantitatives de les proves sensorials, podrien qüestionar la implicació de les imatges motores implícites en la resolució de la tasca. En conclusió, els resultats mostren una alteració de l'atenció.

Referència de l'article
García-Dopico N, Terrasa JL, González-Roldán AM, Velasco-Roldán O, Sitges C. Unravelling the Left-Right Judgment Task in Chronic Low Back Pain: Insights through Behavioural, Electrophysiological, Motor Imagery, and Bodily Disruption Perspectives. J pain. 2024 Jan 31. doi: 10.1016/j.jpain.2024.01.349. PubMed PMID: 38307439.

Enllaços Bibliosalut | Text completlogo docusalut 16

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Unitat del Dolor. HUSE]