Categoria: Estudis i projectes

Trombosi pulmonar associada a la pneumònia per COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Pneumologia i Radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari Son Espases, i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre la trombosi pulmonar associada a la pneumònia per COVID-19.

Carla Suárez-Castillejoorcid, Nuria Toledo-Ponsorcid , Luisa Ramón, Ernest Sala-Llinasorcid, Alberto Alonso-Fernándezorcid i Jaume Sauledaorcid, pneumòlogues i pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i de l'IdISBa; Néstor Calvo i Luminita Preda, facultatiu i facultativa de radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari Son Espases; Aina Rosa Millán-Pons, membre del suport metodològic de l'IdISBa; Amanda Iglesiasorcid, investigadora de l'IdISBaDaniel Morell-Garcíaorcid i Josep Miquel Bauçaorcid, facultatius d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Pulmonary thrombosis associated with COVID-19 pneumonia: Beyond classical pulmonary thromboembolism" a la revista European Journal of Clinical Investigation.

Els mecanismes de trombosi en pacients amb COVID-19 han estat objecte d'escrutini des del començament de la pandèmia. Tot i que s'havia suggerit la tromboembòlia pulmonar clàssica i la trombosi pulmonar local com a possibles mecanismes, evidència robusta encara mancava.

El nou estudi, dut a terme de manera prospectiva, va incloure tots els pacients amb pneumònia per COVID-19, als quals se'ls va sotmetre a tomografia computaritzada i angiografia pulmonar. L'objectiu principal era determinar el nombre i el percentatge de trombes envoltats per opacificació pulmonar en cada pacient, així com la seva relació amb el percentatge de compromís pulmonar, per distingir entre la tromboembòlia pulmonar clàssica i la trombosi pulmonar local. A més, es va determinar el grau de compromís pulmonar mitjançant intel·ligència artificial.

Els resultats de l'estudi van revelar que les teories anteriors sobre la trombosi en pacients amb COVID-19 no són del tot precises. Es va trobar una correlació entre el nombre de trombes envoltats per opacificació pulmonar i el grau de compromís pulmonar, suggerint que la trombosi pulmonar local podria tenir un paper més rellevant del que es pensava anteriorment.

Aquest estudi proporciona una nova comprensió dels processos de trombosi en pacients amb COVID-19 i pot ajudar a guiar futurs tractaments i intervencions clíniques.

Referència de l'article
Suárez-Castillejo C, Calvo N, Preda L, Toledo-Pons N, Millán-Pons AR, Martínez J, et al. Pulmonary thrombosis associated with COVID-19 pneumonia: Beyond classical pulmonary thromboembolism. Eur J Clin Invest. 2024 Feb 9;e14176. doi: 10.1111/eci.14176. PubMed PMID: 38339827.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Gustavo Basso / Covid-19 SP - Full ICU / CC BY-SA 4.0]