Categoria: Estudis i projectes

Artritis reumatoide i malaltia pulmonar: dades i aprenentatge automàtic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Reumatologia i Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi on s'analitza la prevalença i característiques clíniques de pacients amb artritis reumatoide amb malaltia pulmonar intersticial utilitzant dades sanitàries no estructurades i aprenentatge automàtic.

Julia Fernández-Melon, reumatòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; i Belén Núñez, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; han participat en la publicació de l'article amb el títol "Prevalence and clinical characteristics of patients with rheumatoid arthritis with interstitial lung disease using unstructured healthcare data and machine learning" a la revista Rheumatic and Musculoskeletal Diseases Open.

Les dades reals sobre l'artritis reumatoide (AR) i la seva associació amb la malaltia pulmonar intersticial (MPI) continuen sent escasses. L'objectiu d'aquest estudi va ser estimar la prevalença d'AR i MPI en pacients amb AR a Espanya, i comparar les característiques clíniques dels pacients amb AR amb MPI i sense MPI mitjançant el processament del llenguatge natural (PLN) en històries clíniques electròniques (HCE).

Aquí, es troba una prevalença estimada ajustada per edat d'AR i ARMPI mitjançant l'anàlisi de dades del món real a través de MPI. Els pacients amb ARMPI eren més vulnerables en el moment de la inclusió, amb més comorbiditat i càrrega inflamatòria que els pacients sense ARMPI, cosa que es correlacionava amb una major mortalitat.

Referència de l'article
Román Ivorra JA, Trallero-Araguas E, Lopez Lasanta M, Cebrián L, Lojo L, López-Muñíz B, et al. Prevalence and clinical characteristics of patients with rheumatoid arthritis with interstitial lung disease using unstructured healthcare data and machine learning. RMD open. 2024 Jan 30;10(1). doi: 10.1136/rmdopen-2023-003353. PubMed PMID: 38296310.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: David Jones / Rheumatoid Arthritis Fingers / CC BY-NC-ND 2.0]