Categoria: Estudis i projectes

Aprofundint en l'elasticitat de la despesa pública

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Models per al tractament de la informació i la informació difusa (MOTIBO) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears ha participat en un estudi basat en les dades de la xarxa d'hospitals d'aguts del Servei Nacional de Salut per aprofundir en l'elasticitat de la despesa hospitalària pública.

Micaela Comendeiro-MaaløeOrcid i Andreu Sansó-RossellóOrcid, investigadora i investigador del grup MOTIBO, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Delving into public-expenditure elasticity: Evidence from a National Health Service acute-care hospital network" a la revista Plos One.

La sostenibilitat del finançament públic hospitalari a Espanya és una qüestió recurrent, atesa la seva representativitat als pressupostos anuals de la sanitat pública que s'han d'adaptar als reptes macroeconòmics que influeixen en l'evolució de la despesa. Conèixer si la capacitat de resposta de la despesa hospitalària als seus determinants (necessitat, utilització i quasipreus) varia en funció del tipus d'hospital podria ajudar a dissenyar millor les estratègies encaminades a optimitzar-ne l'acompliment.

Pertànyer a un grup d'hospitals o a un altre, significa que els determinants de la despesa tenen un impacte i una intensitat diferents. El sistema s'hauria de centrar en aquestes diferències per modular òptimament la despesa no només en funció de les necessitats de la població, sinó també de la situació macroeconòmica, deixant alhora als hospitals un marge de maniobra en cas d'imprevistos. Els resultats suggereixen reforçar una xarxa d'hospitals més petits (Grup 1) -més propers a la seva població de referència, centrats a gestionar i respondre a la cronicitat i estabilitzar els episodis aguts- abans de transferir-los a hospitals terciaris (Grup 4) -més grans, però de mida adequada, especialitzats a resoldre problemes de salut aguts i complexos- quan sigui necessari.

Referència de l'article
Comendeiro-Maaløe M, Ridao-Lopez M, Bernal-Delgado E, Sansó-Rosselló A. Delving into public-expenditure elasticity: Evidence from a National Health Service acute-care hospital network. PLoS One. 2024;19(3):e0291991. doi: 10.1371/journal.pone.0291991. PubMed PMID: 38437234.

Enllaços Bibliosalut | Text completlogo docusalut 16

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Hospital Comarcal d'Inca / CC BY-NC-SA 4.0]