Categoria: Estudis i projectes

TNF-RII, IP-10 i HGF circulants associats amb la gravetat de COVID-19 en pacients oncològics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi on s'analitzen els TNF-RII, IP-10 i HGF circulants associats amb la gravetat de COVID-19 en pacients oncològics.

Antonio Gutierrez, hematòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Circulating TNF-RII, IP-10 and HGF are associated with severity of COVID-19 in oncologic patients" a la revista Cytokine.

Els pacients amb COVID-19 van mostrar una resposta hiperinflamatòria en funció de la gravetat de la malaltia, però s'ha informat poc sobre aquesta resposta en pacients oncològics que també es van infectar amb el coronavirus 2 de la síndrome respiratòria aguda severa (SARS-CoV-2) .

Es van quantificar 65 citocines/quimiocines circulants en 15 pacients oncològics, just després de la infecció per SARS-CoV-2 i catorze dies després, i es van comparar els seus nivells en pacients que van requerir hospitalització per COVID-19 davant de pacients no hospitalitzats.

Una edat mitjana més gran de 72 anys (rang 61-83) en els pacients oncològics després de la infecció per SARS-CoV-2 es va associar amb la necessitat d'hospitalització per COVID-19 davant d'una edat mitjana de 49 anys (20-75) observada en els pacients oncològics no hospitalitzats (p=0,008). A més, els pacients oncològics en estadi metastàtic o amb càncer de pulmó es van associar significativament amb l'hospitalització per COVID-19 (p=0,044).

Cap d'aquests pacients hospitalitzats no va requerir tractament a UCI. Es van observar nivells basals més alts del receptor del factor de necrosi tumoral II (TNF-RII), la proteïna 10 (IP-10) induïda per interferó-γ (IFNγ) i el factor de creixement d'hepatòcits (HGF) en plasma als pacients oncològics que van requerir hospitalització per COVID-19. Els nivells més elevats de TNF-RII, IP-10 i HGF després de la infecció per SARS-CoV-2 en pacients oncològics podrien utilitzar-se com a biomarcadors de COVID-19.

Referència de l'article
Carrillo-García J, Lacerenza S, Hindi N, Moura DS, Marquina G, Parra Corral D, et al. Circulating TNF-RII, IP-10 and HGF are associated with severity of COVID-19 in oncologic patients. Cytokine. 2024 Feb 15;177:156542. doi: 10.1016/j.cyto.2024.156542. PubMed PMID: 37508764.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus Infections / CC BY-NC-SA 4.0]