Categoria: Estudis i projectes

Aplicació per controlar les ferides quirúrgiques de forma remota

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balear (IdISBa) i el Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un article sobre una aplicació que permet controlar le ferides quirúrgiques de forma remota, aquest article es va presentar com a comunicació a la Wireless and Mobile Computing, Networking And Communications (WiMob) que es va celebrar a Barcelona del 21 al 23 d'octubre de 2019. També hi ha participat la Universitat de les Illes Balears.

Manuel González-Hidalgo, Marc Munar, Pedro Bibiloni i Gabriel Moyà-Alcover, investigadors de l'IdISBa i membres del grup SCOPIA; i Andrea Craus-Miguel i Juan José Segura Sampedro, cirurgians de  l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Detection of infected wounds in abdominal surgery images using fuzzy logic and fuzzy sets" a la revista IEEE Xplore.

Els pacients sotmesos a cirurgies abdominals haurien de realitzar un seguiment postoperatori. Les següents consultes cara a cara, tenen un cost econòmic per al sistema de salut i podria afectar a la qualitat de vida dels pacients. El seguiment dels pacients podria simplificar-se utilitzant una aplicació mòbil que, basat en la imatge de la ferida quirúrgica i amb un qüestionari senzill, podria detectar les complicacions postoperatòries. Una de les principals complicacions és l'aparició d'infeccions en la ferida, marcada per la vermellor que apareix al voltant de la ferida i de les grapes. En aquest document es presenta un mètode per detectar automàticament la infecció en ferides quirúrgiques.

El mètode s'ha dividit en tres passes:

  1. La primera passa en aquest procés és localitzar i eliminar les grapes que mantenen la ferida tancada perquè poden distorsionar el color de la imatge.
  2. Utilitzant una morfologia matemàtica distorsionadora d'imatges s'aplica un algoritme de pintura i es restauren les regions detectades com a grapes.
  3. Utilitzant conjunts difuminats triangulars i trapezoidals es determina si les àrees de la ferida presenten una desviació al color vermell.

Els experiments mostren que el mètode proposat pot ser utilitzat amb èxit per detectar la possibilitat d'infecció de la ferida. A més, els algoritmes es poden dissenyar utilitzant operacions simples, així el mètode podria introduir-se en una aplicació mòbil.

Referència de l'article
González-Hidalgo M, Munar M, Bibiloni P, Moyà-Alcover G, Craus-Miguel A, Segura-Sampedro JJ. Detection of infected wounds in abdominal surgery images using fuzzy logic and fuzzy sets. En: 2019 International Conference on Wireless and Mobile Computing, Networking and Communications (WiMob). 2019. p. 99-106. doi: 10.1109/WiMOB.2019.8923289.
Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Servei de Cirurgia de l'Hospital Universitari Son Espases]