Categoria: Estudis i projectes

El sedentarisme i l'activitat física poden influir en la salut cardiovascular en l'edat adulta

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un equip liderat per l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), ha realitzat un estudi per identificar com el sedentarisme i l'activitat física poden influir en el risc cardiovascular en l'edat adulta.

Aina Maria Galmés Panadés, Miquel Fiol, Dora Romaguera i Jadwiga Konieczna investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Isotemporal substitution of inactive time with physical activity and time in bed: cross-sectional associations with cardiometabolic health in the PREDIMED-Plus study" a la revista International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Entre tots els comportaments analitzats, la substitució de 30 minuts de sedentarisme per 30 minuts d'activitat física moderada i vigorosa és el que mostra una relació més forta amb la prevenció de l'aparició de factors de risc per a la salut, com per exemple: el sobrepès i l'obesitat, el sucre en sang o el colesterol.

L'estudi, liderat per la Sra. Aina M Galmés-Panadés i la Dra. Dora Romaguera, es basa en les dades de 2.189 homes i dones, participants en el PREDIMED-Plus (Prevenció amb Dieta Mediterrània), amb edats compreses entre els 55 -75 anys amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica, reclutats de 23 centres d'investigació de tot Espanya, incloent-hi Balears. Es va prendre en consideració el temps dedicat pels participants de l'estudi, a hàbits de vida diferents: el temps sedentari, el temps d'activitat física (diferenciant activitat física lleugera - per exemple caminar a poc a poc, moderada - caminar ràpid, i vigorosa - córrer) i les hores de son. Per mesurar aquests hàbits es va utilitzar un acceleròmetre que registra els moviments que realitzaven en el seu dia a dia els participants, durant 7 dies. D'altra banda, la salut cardiovascular es va mesurar amb analítiques de sang i densitometries per conèixer la seva composició corporal. Entre tots els comportaments analitzats, la substitució de 30 minuts de sedentarisme per 30 minuts d'activitat física moderada i vigorosa és el que mostra una relació més forta amb la prevenció de l'aparició de factors de risc per a la salut, com per exemple: el sobrepès i l'obesitat, el sucre en sang o el colesterol.

D'acord amb els resultats de l'estudi, aquells homes i dones que passaven més hores al dia realitzant activitats sedentàries, com pot ser mirar la televisió, utilitzar l'ordinador, o desplaçar-se en cotxe o autobús, tenien més factors de risc cardiovascular que aquells que romanien menys hores a el dia sedentaris. A més, es van analitzar diferents combinacions d'hàbits de vida, i es va comprovar que la substitució de 30 minuts de sedentarisme per 30 minuts d'activitat física moderada i vigorosa mostrava una relació més forta amb la prevenció de l'aparició de factors de risc per a la salut, com per exemple: el sobrepès i l'obesitat, el sucre en sang o el colesterol.

Segons conclou la investigació, per mantenir la salut i la qualitat de vida en l'edat adulta és crucial seguir uns hàbits de vida saludables: invertir poques hores de sedentarisme, com pot ser mirar la televisió; realitzar activitat física, millor si es realitza a una intensitat moderada i vigorosa, i dormir les hores pertinents.

Referència de l'article
Galmes-Panades AM, Varela-Mato V, Konieczna J, Wärnberg J, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, et al. Isotemporal substitution of inactive time with physical activity and time in bed: cross-sectional associations with cardiometabolic health in the PREDIMED-Plus study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2019;16(1):137. doi: 10.1186/s12966-019-0892-4. PubMed PMID: 31870449.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa)]

[Foto: Govern de les Illes Balears]