Categoria: Gestió de la investigació

El president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ha visitat el nout Institut d'Investigació Sanitaria de Palma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ha visitat el nou l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma (IDISPA). Ubicat a l’Hospital Universitari Son Espases, la creació del nou Institut neix de la signatura d’un conveni entre la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Servei de Salut i la Fundació d’investigació Sanitària de les Illes Balears (FISIB). La creació -i l’acreditació posterior per part de l’Institut de Salut Carlos III- permet als investigadors de les Illes optar amb més garanties a convocatòries de finançament i millorarà la qualitat de la investigació clínica que es du a terme actualment a les Illes Balears.

Durant la visita per les instal·lacions de l’Institut, el president Bauzá ha estat acompanyat pel rector de la UIB, Llorenç Huguet; el conseller de Salut, Martí Sansaloni; el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs; el director general de Salut Pública i Consum, Rafael Santiso; el gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Victor Ribot, i la gerent de la FISIB, Maria Magdalena Jover. El director científic de l’Institut, Miquel Fiol, i el coordinador d’Investigació de l’Hospital Universitari Son Espases, Francisco de Borja García-Cosío, han explicat els avenços en investigació que la creació de l’Institut suposarà per a la comunitat autònoma.

L’IDISPA ocupa una superfície de 2.800 metres quadrats de la planta -1 de l’Hospital Universitari Son Espases i disposa d’un equipament tecnològic capdavanter com ara un seqüenciador massiu d’ADN o un biobanc que emmagatzema mostres biològiques per a estudis científics.

La creació i l’acreditació de l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma permetran optar amb més garanties a fons per a les convocatòries de finançament d’investigació. A més, possibilitarà desenvolupar tasques d’investigació en grau d’excel·lència i disposarà d’un pla científic d’avaluació auditat que millorarà la qualitat de la investigació clínica i investigadora que es fa a les Illes. Altres avantatges són que possibilitarà gestionar correctament els projectes i aplicar bones pràctiques professionals i fomentar la captació dels millors professionals sanitaris.

Inicialment, 550 professionals dels hospitals de les Illes, d’Atenció Primària, de la UIB i de la FISIB, repartits en 47 grups, aprofundiran en 7 línies d’investigació relacionades amb malalties respiratòries i cardiovasculars, bioenginyeria i cirurgia experimental, epidemiologia clínica i salut pública, malalties metabòliques i nutrició, malalties infeccioses i immunològiques, neurociències i oncohematologia.
Els 47 grups que han assolit els requeriments de qualitat exigits són els següents:


El nou Institut tendrà un equipament capdavanter distribuït en diverses plataformes al servei del personal investigador (assajos clínics, citometria i cultiu cel·lular, microscòpia, proteòmica, genòmica) que disposarà d’un seqüenciador massiu d’ADN de darrera generació, i del biobanc, que emmagatzema mostres, no només de les Illes Balears sinó també de l’àmbit nacional.
 
Una inversió de 6,1 milions d’euros

S’han invertit 6,1 milions d’euros per a la posada en funcionament de l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma, que es divideixen en dues partides: una de tres milions d’euros, que corresponen a una subvenció directa del Ministeri d’Economia i Competitivitat, per a infraestructures i adequació dels espais, i una altra de 3,1 milions d’euros, corresponents a un préstec de l’Institut de Salut Carlos III destinats a personal, instal·lacions i equipament.