Categoria: Gestió de la investigació

El Ministeri de Ciència i Innovació presenta ‘Fortalece’, un nou programa de finançament de la ciència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'objectiu és que 'Fortalece' s'estengui progressivament a la resta d'agents del sistema pública de la ciència i que, en deu anys, arribi als 700 milions d'euros anuals, fet que suposarà duplicar el finançament actual de l'estat a grups d'investigació del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.

Aquest nou programa s'afegirà al model clàssic actual de finançament de la ciència basat en projectes i es fonamenta en l'anticipació i la confiança cap als investigadors i investigadores que rebran, el dia 1 de gener, un finançament estable per quatre anys i presentaran la justificació simplificada i els resultats obtinguts a posteriori.

A més, 'Fortalece' evita la interrupció o l'alentiment de l'activitat que comporta que la investigació només es financi a través de projectes que han de sol·licitar.

Programa pilot dirigida a instituts d'investigació sanitària

El nou programa s'aplicarà de forma progressiva al llarg de deu anys i, aquest 2023, es llançarà un programa pilot dotat amb 30 milions d'euros de pressupost nacional, dirigit a instituts d'investigació sanitària acreditats per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

Dins d'aquest programa pilot, cada grup d'investigació rebrà una mitjana de 100.000 euros anuals durant quatre anys, que es destinarà a l'organització i al desenvolupament de les seves línies de treball principals. Per tant, amb aquest pilot es finançarà, el 2023, al voltant de 72 grups a instituts d'investigació sanitària.

Aquests centres seran els que seleccionin els grups d'investigació amb resultats científics rellevants que es presentin a 'Fortalece', reservant-ne una participació per a grups emergents.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 15/03/2023]

[Foto: Ministeri de Ciència i Innovació]