Categoria: Gestió de la investigació

Atenció Primària de Mallorca fa balanç en unes jornades dels darrers avenços i projectes d’investigació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca va celebrar unes jornades els dies 7 i 8 de juny, en el Centre de Cultura Sa Nostra (Palma) per donar a conèixer i fer balanç dels darrers avenços i projectes d’investigació. Amb una participació de unes 120 persones, el dia 7 es van presentar setze projectes —alguns d’ells en desenvolupament i d’altres ja conclosos—, es van impartir tres tallers, dues conferències i es van fer disset presentacions orals i pòsters, a més d'altres activitats per tal d’aprofundir en les línies d’investigació d’atenció primària.

Un dels focus en què vol incidir la Unitat d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca —i que dona títol a la conferència inaugural de Gonzalo Grandes, cap de Recerca d'Atenció Primària de Biscaia— és la investigació en implementació, és a dir, la complexitat que de vegades es planteja a l’hora de traslladar un descobriment (un nou medicament, una mesura preventiva eficaç, etc.) a la pràctica clínica per tal que els pacients se’n puguin beneficiar. Un altre dels punts forts d’aquesta jornada va ser l'aposta per la prevenció i la promoció de la salut, ja que si es millora la salut de la població i la capacitat de l’individu per cuidar-se millor, es poden evitar múltiples problemes de salut en el futur.

Entre els projectes d’investigació que actualment es desenvolupen a Mallorca cal destacar el de Bernardino Oliva, que tracta sobre la validesa dels pressentiments o la intuïció (gut feelings) dels metges de família en el diagnòstic d’una malaltia greu o un càncer. Entre les propostes que ja han obtingut resultats destaquen les de Benzored —avaluació d’una intervenció multifactorial per a la reducció del consum de benzodiacepines— de la metgessa de família Caterina Vicens; l’evolució dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) dels metges Miguel Góngora i Miguel Román; la seguretat i l'eficàcia de l’exercici moderat durant la gestació, de la comare Araceli Navas; o la salut i els estils de vida de les cambreres de pisos a s’Arenal.

La incorporació de la perspectiva de gènere en la investigació també hi va ser present a través d’un taller que sota aquest títol va impartir Lucia Artazcoz, investigadora de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. A més, també es van presentrar una sèrie de comunicacions que tractaven diverses qüestions com ara l’insomni, la dieta mediterrània o l’atenció obstètrica no respectuosa a Balears.

Per últim, la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, va pronunciar la conferència de cloenda “Investigació i promoció de salut”. La jornada va ser clausada pel director d'Assistència Sanitària del Servei de Salut, Nacho Garcia, i la directora general d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Marga Frontera.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Conselleria de Salut. 08/06/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]