Categoria: Noves tecnologies

L'Hospital Mateu Orfila introdueix una nova tècnica per detectar el gangli sentinella

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Mama de l'Hospital Mateu Orfila ha incorporat l'equip necessari per poder realitzar biòpsies del gangli sentinella en dones amb càncer de mama en estats inicials mitjançant una nova tècnica, no radioactiva, que utilitza un traçador magnètic i una sonda.

Es tracta d'un important avanç en el pronòstic i tractament d'aquesta malaltia, que evitarà el trasllat de pacients a l'Hospital Universitari Son Espases, a més de reduir notablement els temps d'espera i, per tant l'ansietat i el patiment de les pacients, segons han explicat el gerent de l'Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez, el cap del Servei de Ginecologia, el Dr. Juan Carlos Hermoso, i el cap del Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu, el Dr. Fernando Alcaide.

Aquesta tècnica es va utilitzar per primera vegada a l'Hospital el passat 27 de gener i, fins ara, s'ha practicat en tres pacients. Actualment hi ha programades altres dues biòpsies, i es calcula que al voltant de 45 dels 60 casos de càncer de mama que es detecten cada any a l'illa podran beneficiar-se d'aquesta tipus d'intervenció i, per tant, evitaran desplaçar-se a Palma per a la detecció i biòpsia del gangli sentinella.

La majoria dels tractaments del càncer de mama en fase primerenca impliquen la realització de la biòpsia selectiva de gangli sentinella (BSGC). Aquest mètode, que serveix per identificar aquells ganglis limfàtics amb major probabilitat d'albergar metàstasi, permet al facultatiu determinar l'estadi en què es troba el tumor i la presa de decisions per al tractament post-quirúrgic.

El sistema clàssic per localitzar els ganglis sentinella utilitza un radiotraçador que precisa de medicina nuclear. El sistema alternatiu denominat Sentimag —d'eficàcia similar i avalat amb estudis multicèntric—, utilitza partícules paramagnètiques inofensives per a l'organisme i un magnetòmetre per localitzar les possibles metàstasis que s'haguessin estès cap a l'aixella.

L'important avenç que representa aquesta tècnica va associat a la incorporació d'un equip denominat Osna en el laboratori d'Anatomia Patològica. Aquest equip permet la lectura automatitzada del gangli o ganglis sentinella en només 30 minuts per determinar, sense demores, si està afectat o no per cèl·lules tumorals i si és necessari procedir a un limfadenectomia axil·lar.

La combinació d'ambdues millores permet que es pugui practicar una biòpsia del gangli sentinella, extirpar el tumor de la mama i, si cal, operar l'aixella en una mateixa sessió quirúrgica d'un màxim de tres hores. Fins fa tot just un mes, aquest mateix procés requeria de diferents processos quirúrgics que es podien perllongar durant un mes, inclòs un ingrés hospitalari de dos o tres dies a Son Espases.

[Font: Àrea de Salut de Menorca. 09/02/2016]

 [Foto: Àrea de Salut de Menorca]