Categoria: Noves tecnologies

Patricia Gómez visita el Centre de Salut Coll d'en Rabassa per conèixer el pla d'inversió tecnològica en Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat el Centre de Salut Coll d’en Rabassa per conèixer de primera mà el pla d’inversió tecnològica que es du a terme en els centres de salut de les Illes Balears, que suposa una inversió per als anys 2016 i 2017 superior al milió d’euros i millorarà l’accessibilitat dels usuaris a aquestes prestacions. Acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha conegut la nova prestació d’ecografia digital que s’ha incorporat recentment a aquest centre de salut.

El pla d’inversió tecnològica forma part de l’estratègia de la Conselleria de Salut i del Servei de Salut per reforçar l’Atenció Primària, que ja resol el 85 % dels problemes de salut de la població. Aquest pla s’ha elaborat amb la participació de directius i professionals de totes les illes, que han valorat les necessitats tecnològiques dels equips de primària per donar resposta a les necessitats de la població. A partir de les seves aportacions s’han plantejat la incorporació d’ecògrafs dermatoscopis, retinògrafs o monitoratge ambulatori de pressió arterial (MAPA), entre altres avenços tecnològics.

Seguint aquesta línia, s’han incorporat recentment deu ecògrafs que s’han repartit a deu centres de salut de Mallorca: Coll d’en Rabassa, Pollença, Alcúdia, Esporles, Calvià, Sant Agustí, Palmanova, Capdepera, Pere Garau i Platja de Palma. Abans de l’adquisició dels ecògrafs, vint metges de família d’aquests centres de salut havien rebut la formació necessària per utilitzar-los. L’ecografia clínica és una tècnica eficient en relació amb el cost que té, amb un procés d’aprenentatge molt ràpid que proporciona una millora en el diagnòstic.

S’ha invertit també per millorar la capacitat diagnòstica de les lesions dermatològiques, un dels principals motius de consulta a Atenció Primària. S’han distribuït 14 dermatoscopis, un per cada centre de salut del Sector Migjorn: Escola Graduada, Emili Darder, Son Gotleu, Coll d’en Rabassa, Sóller, Binissalem, Pont d’Inca, Marratxí, Santa Maria, Rafal Nou, Trencadors, Llucmajor, Platja de Palma, i Son Ferriol, que tenen com a referència l’Hospital Son Llàtzer, amb un curs previ per part dels dermatòlegs d’aquest Hospital.

A més, s’han introduït millores en el programa informàtic per facilitar l’ús i el registre d’aquesta nova tècnica. A final d’any es farà l’avaluació del projecte i se’n planificarà l’ampliació a la resta de centres de salut de Mallorca per al 2017.

El pla d’inversió tecnològica introdueix la realització de retinografia no midriàtica per cribratge de la retinopatia diabètica a Atenció Primària. Aquesta tècnica es du a terme al centre de salut i és valorada pel servei d’oftalmologia de referència. Actualment es pot trobar en el centre de salut de Manacor i del Coll d’en Rabassa. Això permet evitar la derivació a oftalmologia per a aquest cribratge. El mes de juny del 2016 es va ampliar la cobertura del retinògraf del Centre de Salut de Manacor a dues altres zones bàsiques de salut (Porto Cristo i Artà). La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca disposa de dos retinògrafs més, que es preveu que estiguin situats als sectors de Ponent i Tramuntana, per continuar estenent aquest projecte i ampliar-ne la cobertura. També hi ha dos retinògrafs a Eivissa.

Molts centres de salut disposen ja d’electrocardiògrafs digitals, desfibril·ladors, aparells de magnetoteràpia a les unitats de fisioteràpia d’Atenció Primària i material de cirurgia menor, com ara bisturís elèctrics o crioteràpia.

A més, tots els centres de salut disposen d’espiròmetre i monitoratge ambulatori de pressió arterial (MAPA), i, a Eivissa, tots els centres disposen de tonòmetres (aparells per mesurar la pressió sanguínia ocular).

Tot aquest pla d’inversió tecnològica s’aplica amb suport tècnic i en coordinació amb els hospitals. Quan conclogui l’aplicació del pla, el Servei de Salut haurà posat la tecnologia mèdica més avançada en els centres de salut de les Illes Balears.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 05/10/2016]

[Foto: IB-Salut]