Categoria: Noves tecnologies

Son Espases utilitza dues tècniques pioneres en l’anàlisi dels pulmons i de les vies respiratòries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases utilitza dues tècniques pioneres en l’anàlisi dels pulmons i de les vies respiratòries que permeten estudiar els teixits sense haver d’aplicar-hi cirurgia invasiva i prevenir malalties com el càncer o la tuberculosi. La tècnica de l’ecobroncoscòpia consisteix a accedir als ganglis que envolten la tràquea i els bronquis i agafar-ne una mostra per avaluar si presenten alguna afecció. L’altra tècnica capdavantera, l’alveoloscòpia, encara està en la fase de recerca i només s’aplica a deu hospitals d’arreu del món; consisteix a introduir per la via oral o la via nasal una fina sonda de microscòpia aplicada a un broncoscopi, cosa que permet analitzar microscòpicament els bronquis i els alvèols.

Ambdues tècniques, que ja s’utilitzen amb pacients de Son Espases, se’ls poden aplicar gràcies a l’equipament capdavanter del centre hospitalari de referència de les Illes Balears, cosa que ha atret l’interès d’investigadors internacionals. És el cas de la doctora Hanaa Shafieck, pneumòloga i investigadora de la Universitat d’Alexandria (Egipte): el Ministeri de Sanitat egipci ha concedit una beca a la doctora Shafieck per fer una estada a l’Hospital Universitari Son Espases sota la direcció del Dr. Borja Cosío, membre del Servei de Pneumologia i coordinador del Programa de recerca de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBERES).

Ecobroncoscòpia

L’ecobroncoscòpia és una tècnica que permet accedir amb el broncoscopi per la via oral als ganglis mediastínics —que envolten la tràquea i els bronquis— per veure si estan afectats per alguna malaltia (càncer o tuberculosi). Aquesta tècnica s’aplica amb un broncoscopi especial equipat amb una microsonda d’ultrasons que permet visualitzar el que hi ha darrere de les parets bronquials o traqueals i prendre’n una mostra situant una agulla al lloc exacte de la lesió. D’aquesta manera s’evita fer intervencions quirúrgiques molt invasives al tòrax. Son Espases duu a terme més d’un centenar de proves d’aquest tipus cada any, ja que formen part del protocol per al tractament del càncer de pulmó.

La doctora Shafiek investiga per mitjà d’ultrasons les característiques dels ganglis mediastínics per valorar si poden servir per diferenciar els ganglis malignes dels benignes. Les conclusions preliminars de la investigació s’han enviat al Congrés Europeu de Malalties Respiratòries amb la demostració que certes característiques dels ganglis —com ara la densitat o els caires— poden donar pistes sobre la possible malignitat.

Alveoloscòpia

Com hem dit, l’alveoloscòpia consisteix a introduir juntament amb un broncoscopi una fina sonda de microscòpia —té un diàmetre de menys de dos mil·límetres— que permet analitzar microscòpicament i en temps real els bronquis i els alvèols sense haver d’extreure’n mostres. Fins ara, l’única manera de fer aquesta exploració era extreure mostres de biòpsia amb una intervenció quirúrgica invasiva, que eren analitzades posteriorment per anato­mopatòlegs en un laboratori.

La investigació de la doctora Shafiek té l’objectiu d’estudiar les característiques microscò­piques de les lesions dels bronquis, amb l’objectiu d’escatir en el mateix moment si la lesió és maligna i determinar-ne el tipus histològic. A més, s’analitzen les característiques microscòpiques dels bronquis i dels pulmons afectats per malalties com ara l’MPOC. Per mitjà d’aquest protocol de recerca, a Son Espases es duen a terme entre quatre i cinc alveoloscòpies per setmana. Els resultats, enviats al Congrés de la Societat Europea de Pneumologia, demostren que algunes característiques —com ara la mida dels petis vasos sanguinis que envolten els alvèols— són pròpies de pacients d’MPOC, que poden requerir un tractament.