Categories: Noves tecnologies, Qualitat

Compra d’un equip de membrana de oxigenació extracorpòria (ECMO)

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha autoritzat la compra d’un equip de membrana de oxigenació extracorpòria (ECMO) per als centres sanitaris del Servei de Salut per un import màxim de 607.500 €. Aquest equip és un sistema d’assistència mecànica circulatòria i respiratòria.

L’equip ECMO substitueix la funció dels pulmons i el cor en l’oxigenació de la sang. A més,  és capaç de proporcionar suport cardíac i pulmonar durant un període de dies o setmanes als pacients que presenten insuficiència cardíaca o respiratòria i que són refractaris al tractament convencional. Es pot utilitzar com a pont en la recuperació o en el trasplantament, tant cardíac com pulmonar.

L’ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang. La tècnica consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula en una via arterial (habitualment la caròtide en els infants) o venosa central (femoral o jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba connectada a un oxigenador, que l’oxigena abans de reintroduir-la a l’organisme.

L’increment de les indicacions clíniques en pacients crítics amb lesió pulmonar aguda (xoc cardiogènic), de les indicacions pediàtriques i l’increment de donants en asistòlia controlada (mort encefàlica) revelen que és important i urgent disposar d’aquest tipus d’equip a l’hospital de referència de les Illes Balears (Son Espases).

En aquest cas, l’equip ECMO que s’adquireix és portàtil, cosa que facilitarà el trasllat interhospitalari de pacients en cas que sigui necessari.

Fins ara, el Servei de Salut disposava d’un equip ECMO portàtil, reservat per a la Coordinació de Trasplantaments, i d’un equip d’ECMO fix. Aquest darrer equip es va haver de desinstal·lar per poder fer el primer trasllat aeri d’un pacient pediàtric amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria a Espanya: un infant de 14 mesos amb una afectació pulmonar greu.

Mesos després, l’equip de professionals del 061 i l’Hospital Universitari Son Espases va dur a terme el primer trasllat aeri d’Espanya d’un adult (una dona de 21 anys amb una patologia cardíaca greu, que va ser traslladada des de l’Hospital Can Misses a l’Hospital Vall d’Hebron gràcies a aquesta tècnica).

El contracte actual tindrà una durada de 24 mesos, prorrogable fins a 36.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 04/10/2019]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Què en diu la premsa
*05/10/2019 diariodemallorca.es - El Govern compra un equipo sanitario que realiza la función cardiopulmonar.
*04/10/2019 noticiasmallorca.es - Autorizan la compra de una membrana de oxigenación extracorpórea (ECMO) portátil.